18.9 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

CONSTITUÏT A OLIVA EL COMITÉ D’AGERMANAMENT AMB OCIER, LA CIUTAT SARDA DELS COMTES D’OLIVA

L’Associació Cultural Centelles-Riusech ha constituït un Comité d’Agermanament amb Ocier (Ozieri), a l’illa de Sardenya, la qual va ser la principal població dels senyorius que Alfons el Magnànim va atorgar a Bernat de Centelles, senyor d’Oliva i virrei de Sardenya, en 1421, i que foren heretats pels seus descendents, els comtes d’Oliva, i posteriorment pels Borja, ducs de Gandia, amb el nom d’“Estats d’Oliva”, vinculats al títol comtal.

La possessió d’aquests senyorius (Monteacuto, Anglona, MarghineÓsilo i Coghinas) continuà després que en 1720 el Regne de Sardenya passara a la sobirania del Piemont, amb seu a Torí. Dels Borja passaren als ducs de Benavent i als ducs d’Osuna, fins a l’abolició del règim feudal a Sardenya en 1836. A Ozieri (anomenada “Otieri” en llengua sarda i “Ocier” en els documents en català i en castellà) queden diversos vestigis de la presència del comtat d’Oliva.

La importància d’aquells vincles fou tractada en les Jornades Internacionals sobre Història dels Centelles i el Comtat d’Oliva (1997 i 1999), organitzades per l’Associació Cultural Centelles i Riusech en col·laboració amb l’Ajuntament d’Oliva, on intervingueren alguns professors de la Universitat de Càller (Cagliari). I en 1998 es va publicar el llibre Els comtes d’Oliva a Sardenya, de Josep Sendra i Molió, primera Beca d’Investigació “Serafí de Centelles” 1996, i primer títol de la col·lecció “Estudis Olivans” de l’Ajuntament d’Oliva.

Dels contactes entre Oliva i Ocier, cal destacar el viatge organitzat en 2003 per l’Associació Centelles-Riusech, amb l’esplèndida acollida per part de les autoritats i entitats culturals ociereses, i en 2013 la visita encapçalada per l’alcalde, David González, i dos regidors de l’Ajuntament d’Oliva. També a la inversa: la vinguda a Oliva d’un grup d’estudiants del Liceo Duca degli Abruzzi d’Ozieri en 2012.

L’objectiu del Comité d’Agermanament amb Ocier és impulsar les relacions entre aquella ciutat i Oliva, basades en aquell lligam històric de més de 400 anys, i formalitzar-les segons el procediment previst per la Unió Europea, amb tots els seus avantatges: subvencions i ajudes per a l’intercanvi turístic, humà, educatiu, de coneixements històrics i manifestacions culturals entre els dos pobles, que permeten l’enriquiment mutu dels respectius patrimonis, així com l’intercanvi d’experiències en matèria de gestió municipal entre els dos Ajuntaments.

El Comité ha presentat la corresponent instància a l’Ajuntament d’Oliva per al seu reconeixement, i tenim notícies que a Ocier, on hi ha un nucli de gent interessada per l’agermanament, està tenint lloc un procés similar.

Articles relacionats