15.4 C
Gandia
Dissabte, 26 novembre, 2022

Tavernes explica la història i normes de gestió del Llac de la Goleta

 

– L’Ajuntament instal·la nous panells informatius en el Llac de la Goleta

– La senyalística explica la història del llac, la fauna que hi habita actualment i les normes de gestió per a la seua conservació

– Des de l’estiu, la Regidoria de Medi Ambient i la Fundació Limne realitzen tasques de control mediambiental i manteniment al llac

 La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tavernes ha instal·lat elements de senyalística i informació ambiental al voltant del Llac de la Goleta, per a donar a conéixer la història de la Goleta i els seus valors, els seus impactes ambientals i també les normes de gestió d’aquest espai per a mantindre’l en condicions òptimes.

Per a la conservació del llac de la Goleta cal la implicació de totes i tots. Per això, als panells informatius s’expliquen, per exemple, les normes de gestió per a conscienciar als visitants que no es pot donar a menjar als animals perquè els obliga a dependre de l’alimentació artificial i les restes d’aliments poden atraure plagues. A més, cal respectar l’entorn i no tirar deixalles al llac ni al seu voltant i està totalment prohibit capturar o abandonar animals.

Des de l’Ajuntament es treballa conjuntament amb la Fundació Limne des de principi d’estiu per a realitzar un control mediambiental del llac amb l’objectiu de dur a terme un manteniment adequat i millorar l’ecosistema d’un dels paratges amb més encant del municipi, buscant sempre l’equilibri ecològic del llac i la seua fauna. Els últims mesos s’ha mantingut a ratlla l’eutròfia del llac, una problemàtica freqüent a les llacunes litorals per una excessiva quantitat de nutrients. Aquest estat comporta floracions d’algues verdes filamentoses que, en cas d’excés, poden arribar a esgotar l’oxigen de l’aigua.

A més, aquesta biomassa d’algues flotants quan es descompon es diposita al fons del llac, augmentant el fang del sediment, i necessita un dragatge com el que es va dur a terme dos anys enrere. Per solucionar tots aquests problemes, es va monitorar el llac per a l’arreplegada dades de l’evolució dels paràmetres químics, es mesuren per fotometria diferents variables de l’aigua i es fan analítiques bacteriològiques.

Aquest laboratori a l’aire lliure, nascut de la col·laboració amb la Fundació Limne, permet una observació permanent, un mesurament estricta i mitigació de la contaminació en el llac, de la qual deriven diferents mesures que han resultat exitoses com el control d’entrades i eixides de l’aigua, canvis en l’horari de recirculació per a millorar l’oxigenació i les retirades parcials de les masses d’algues.

Per últim, el llac de la Goleta té un gran potencial com a zona de pas o nidificació d’aus. Per a poder gaudir d’una major biodiversitat en el futur, és clau un manteniment constant com el que s’està fent i també reduir els impactes del llac: retirar les espècies invasores o domèstiques i evitar l’abandonament de tortugues o l’alimentació artificial.

Articles relacionats