L’abat, l’independentisme i la premsa

G. CABANILLES          

Que a hores d’ara un representant de l’Església Catòlica, com ara l’abat de Gandia, Ángel Saneugenio, critique en públic les polítiques d’igualtat de les administracions públiques, no hauria de ser notícia. No obstant, gran part de la premsa se n’ha fet ressò de l’article que ha publicat Saneugenio a la revista de la Setmana Santa de Gandia i ha contribuït de forma excepcional a que les reflexions del sacerdot hagen adquirit una difusió que ni ell mateix haguera aconseguit fent una tirada extra de fulles parroquials. 

La premsa ha buscat la polèmica i el primer en picar l’ham ha estat el regidor de Més Gandia Nahuel González (Esquerra Unida). Però el més graciós ha estat la reacció a la reacció que ha expressat el PP mitjançant una nota antològica, dos dels paràgrafs de la qual reproduïsc:

«Nahuel González radicaliza su posición virando hacia el comunismo más extremo y atroz del leninismo, en un intento de separarse de Més Gandia». (sic)

«…el comunismo es una ideología que en su vertiente leninista provocó en el período de noviembre de 1917 a enero de 1924 más de un millón de personas asesinadas por motivos políticos o religiosos. Entre 300.000 y 500.000 cosacos asesinados. Cientos de miles de trabajadores y campesinos asesinados por hacer huelgas. 240,0000 muertos en la represión de la rebelión de Tambov. Más de 50.000 prisioneros de guerra blancos ejecutados. Entre 3,9 millones y 7,75 millones de muertos por hambrunas entre rusos, kazajos y tártaros…». (sic)

És evident que el PP busca en les crítiques de Nahuel González a l’abat, generar remordiments de consciència en el regidor de Ciutadans que va donar el govern local a PSPV i Més Gandia,  Ciro Palmer, qui a més és delegat de l’alcaldessa per a assumptes relacionats amb la Setmana Santa. 

Però si el comunicat del PP relatiu al conflicte amb l’abat és antològic, no ho és menys el que ha emés en relació als esdeveniments que es viuen a Catalunya: «El Partido Popular de Gandia emite la presente nota de prensa para realizar una defensa cerrada del orden constitucional y la defensa de la unidad del Reino de España, ante la permisividad de Ciudadanos Gandia con sus socios de gobierno de Bloc-Compromís (Més Gandia). Y es que los populares consideran que Palmer consiente que la independencia campe por Gandia”. Tot perquè Compromís s’ha posicionat en contra de la forma amb la que el Govern està afrontant la crisi catalana. 

Aquests fets, però, han deixat altres episodis per a ficar en un marc, com ara la portada del diari Las Provincias d’este 27 de maig, en la que tracta de minvar la importància d’una concentració a les portes de la Delegació del Govern en València en protesta per l’empresonament de polítics catalans. «Valencia da la espalda al independentismo», amb foto d’un grup de manifestants que, si bé el diari calcula en 400, semblen ser-ne alguns més. Això és acolorir núvols. En tot cas, a l’independentisme se li haurà donat l’esquena a Jaén, o Ciudad Real, però no és convenient menysprear el fet que molts valencians pensen que els fets de Catalunya són un nou episodi del secular domini i sotmetiment que la cultura castellana infringeix a la resta de cultures de la Península, i les garrotades de l’1-O les van sentir com a pròpies. 

I el PP de Gandia també ha trobat en este fangar un motiu per a clavar zitzània entre Més Gandia i el regidor de Ciutadans, Ciro Palmer, però allò més recomanable, si desitja tenir èxit en esta tasca, seria canviar de responsable de comunicació. 

Et Pot Interessar