GANDIA POSA EN MARXA «AMBICIOSOS» MECANISMES DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

“Hem encetat el camí cap a una vertadera ciutat democràtica. És el moment de la participació i Gandia té moviments socials molt potents per aconseguir-ho, treballant de forma transversal, amb treball i consens”. D’aquesta manera ha valorat aquest divendres el regidor de Polítiques amb la Ciutadania, Nahuel González, la constitució del primer Consell de Participació Ciutadana de la legislatura, celebrat dijous. Una sessió que va batre rècords d’assistència (30 persones aproximadament), ja que per primera vegada era obert a tots els col•lectius i partits polítics, més enllà dels membres nats elegits per les juntes de districte i dels representants municipals.

Així, un dels primers acords per consens va ser la periodicitat de les reunions. Tot i que la Carta de Participació Ciutadana determina un mínim de tres mesos, s’hi va establir rebaixar-lo a dos. La propera reunió, per tant, serà el dijous 21 d’abril, a les 19.30 hores. Mentrestant, entre consells, es reuniran grups de treball oberts a la participació de la ciutadania.

Modificació Carta de Participació Ciutadana
Precisament, el primer grup de treball en crear-se ha estat el de la modificació i ampliació de la Carta de Participació Ciutadana, màxima prioritat del consell. Es reunirà el dijous 3 de març, a les 19.30 h. La ciutadania pot participar-hi de forma presencial o enviant suggeriments, esmenes, aportacions… a l’adreça de correu electrònic: participació@gandia.org. “Volem una Carta de Participació Ciutadana que puga abastir les demandes democràtiques de la societat, generades sobretot a partir del moviment 15-M. Per això vull animar la gent a participar-hi”.
Segons ha explicat el regidor de Més Gandia, la Carta de Participació Ciutadana s’haurà de treballar en contacte amb la Generalitat que prepara una futura de Llei de Participació Ciutadania (a l’estil de la de Transparència) i que podria estar enllestida en dos anys. De fet, l’administració autonòmica i les ciutats estan posant en comú els seus reglaments dins la ‘Xarxa 50.000’, de la qual formen part les localitats valencianes com Gandia de més de 50.000 habitants.

Campanya de dinamització de les Juntes de Districte
El consell també va acordar millorar la comunicació de les juntes de districte amb el seu veïnat, animant per exemple, a la seua presència a les xarxes socials per informar de les convocatòries, activitats, etc…

Consultes
Un altre dels punts tractats va ser la dels mecanismes que s’hauran d’arbitrar per fer possible la realització de consultes populars. D’una banda, de forma presencial, amb els opinòmetres que s’han rebatejat com a “Decideix Gandia” i que s’instal•laran als centres socials, per tal que els tècnics municipals pugan assessorar sobre el seu funcionament. I mitjançant la web municipal, omplint un simple formulari al qual es pot accedir amb el DNI i la data de naixement, tal i com han fet altres localitats, com ara Tavernes. Tot i ser un sistema vulnerable, es va acordar que era el més senzill a hores d’ara. No obstant això, s’anirà revisant sobre la marxa.
Pel que fa a les preguntes de les consultes, s’hi va acordar que es debatran al consell pròxim. Les persones interessades també poden enviar les seues propostes a: participació@gandia.org.

Et Pot Interessar