• Exposició oberta al públic fins al 23 de juny a la Sala d’Usos Múltiples de la Biblioteca Campus de Gandia – CRAI
• Al costat dels prototips sorgits en el context d’un taller experimental, s’exposa una estrela de Yturralde de la sèrie “Cubos”
• També, una altra de les estructures de l’artista, “Homenatge a Velázquez”, que tornarà a volar el dissabte, 13 de maig, a l’entorn de la platja de Gandia
Fins al 23 de juny romandrà oberta al públic l’exposició “Estructures volants amb José María *Yturralde”, a la Sala d’Usos Múltiples de la Biblioteca Campus Gandia – CRAI. Aquesta mostra, comissariada pel propi artista, juntament amb Toni Colomina i Beatriz Doménech, és el resultat del taller organitzat per l’Àrea de Fons d’Art i Patrimoni de la Universitat Politècnica de València (UPV), a l’abril de 2022.
A partir de les experiències viscudes en l’àmbit de l’artístic per Yturralde, l’alumnat del curs va dissenyar i va produir les estructures volants que s’exhibeixen. En el procés de creació van convergir aspectes tecnològics relacionats amb l’art i la ciència. Per a això, es va recórrer a materials lleugers, atenent essencialment una actitud de reciclatge i sostenibilitat, a fi de confeccionar les cometes artístiques amb tècniques simples i
components lleugers.
A més d’aquests prototips, sorgits en el context del taller experimental, s’exposa una estrela de Yturralde de la sèrie “Cubos”. També, una altra de les seues estructures, “Homenatge a Velázquez”, que tornarà a volar el dissabte, 13 de maig, a l’entorn de la platja de Gandia.
Yturralde, l’artista del color, la geometria i les estructures volants
Doctor en Belles arts per la UPV i acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles de València, José María Yturralde és un reconegut artista de l’abstracció geomètrica.
La seua carrera comença a mitjan anys seixanta, quan travessa una etapa d’experimentació i evoluciona cap a l’abstracció geomètrica i l’op-art, pel qual és més conegut, amb influències de Vasarely i el constructivisme. Impulsor a Espanya de l’art cibernètic, ha fet treballs amb làser i holografies.
Però, “Estructures volants” és, sens dubte, una de les seues sèries més representatives. Està composta per obres tridimensionals capaces de volar amb les que va començar a experimentar a principis dels anys 70, moment en el qual li interessava traure l’obra d’art del seu espai habitual, del museu, del lloc tancat.
Yturralde va participar en la Biennal de Sao Paulo, el Brasil en 1967; en la Biennal de Venècia de 1978 i en la Sky Art Conference del MIT, USA & Linz Àustria 1982-84, a més d’en la Biennal Architecture Orleans, França en 2017.
La seua obra està representada en les principals col·leccions i museus d’art contemporani del món.
En 2020 va ser distingit amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques, atorgat pel Ministeri de Cultura i Esport, precisament per la contínua experimentació que ha marcat la seua trajectòria artística, connectant estretament art i ciència.