22.9 C
Gandia
Dilluns, 29 maig, 2023

Denuncien la falta d’un registre públic que informe de l’existència de les assegurances de decessos

– L’OCU denuncia que el Registre de contractes  d’assegurances de cobertura de defunció, només inclou les assegurances de vida i les assegurances d’accident.

– Actualment, llevat que es tinga accés a la pòlissa o al compte on es van carregar les primes, l’única manera de saber si un familiar mort tenia una assegurança de decessos, és cridar, una per una, a més de 50 asseguradores.

– OCU exigeix al Ministeri de Justícia la inclusió de les assegurances de decessos en el Registre de contractes d’assegurances amb cobertura de defunció.

La defunció d’un familiar sol implicar la contractació d’una empresa de serveis funeraris que ajude a organitzar les gestions bàsiques relacionades amb el sepeli, com la presentació del Certificat de defunció en el Registre Civil, l’elecció del fèretre, la publicació de les esqueles, l’adquisició de flors, el trasllat del cos al tanatori i la seua posterior inhumació en el cementeri. Un conjunt de serveis que, per a un enterrament sense luxes ni extres, té un cost mitjà de 3.700 euros segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Les assegurances de decessos estan dissenyats per a cobrir àmpliament aquestes despeses, de manera que la defunció no supose una càrrega econòmica per a la família. Però i si els familiars desconeixen si el mort va contractar una assegurança d’aquest tipus?, O, coneixent la seua existència, no troben els papers que identifiquen a l’asseguradora o bé no poden accedir sense cost a les primes del banc que podrien identificar-la? En aquests casos, la família es veurà obligada a cridar, una per una, a les més de 50 asseguradores que ofereixen assegurances de decessos, sense la garantia ni la seguretat d’identificar-ho. I és que, segons denuncia OCU, l’actual Registre de contractes d’assegurances de cobertura de defunció només inclou les assegurances de vida i les assegurances d’accident.

Per tot això, OCU exigeix al Ministeri de Justícia la inclusió de les assegurances de decessos en el Registre de contractes d’assegurances de cobertura de defunció de manera que els beneficiaris puguen comprovar la seua existència i reclamar a l’entitat la prestació derivada del contracte.

Segons la Unió Espanyola d’Entitats Asseguradores (UNESPA), el 47% de la població té contractat una assegurança de decessos. Assegurances que en 2021 sumaven unes primes per un valor total de 2.576 milions d’euros, sent el quart tipus d’assegurances de no vida per import, només darrere de les assegurances de l’automòbil, les assegurances d’assistència sanitària i els de multirisc de la llar, segons l’últim informe d’Assegurances i Fons de Pensions de la Direcció General d’Assegurances.

Mentrestant, OCU recomana als familiars de persones mortes en els últims anys que no hagen utilitzat aquesta assegurança per a pagar el funeral, tractar d’identificar la possible pòlissa de decessos cridant a les companyies que l’ofereixen, un llistat que pot trobar-se en el cercador de la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions, seleccionant l’opció Decessos en el requadre Ramos.

És laboriós, però pot eixir a compte: un recent estudi de l’organització revelava que, per a nous contractes signats a Madrid, les asseguradores ofereixen un capital assegurat d’entre 3.000 i 5.500 euros, que sol actualitzar-se posteriorment.

Articles relacionats