Un jutjat processa a José Luis Olivas pel desfalc immobiliari de Bankia a Mèxic

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha processat a l’expresident de la Generalitat Valenciana José Luis Olivas, als empresaris Juan Ferri, José Baldó, Juan Poch altres 44 persones per les operacions immobiliàries de la societat Grand Coral a Mèxic pel valor de 750 milions d’euros, que va suposar «una autèntica operativa de desfalc» de Bancaixa i Banc de València.
En un acte de transformació de les diligències a procediment abreujat, amb data del passat 31 de juliol, la magistrada instructora ha conclòs la instrucció que va començar al juny de 2015 en considerar que els fets són constitutius d’un delicte societari continuat en la seua modalitat d’administració deslleial de gestió fraudulenta del patrimoni social o d’apropiació indeguda i d’un delicte de blanqueig de capitals.
D’altra banda, la jutge -que al setembre passarà a formar part de la Sala penal del Tribunal Suprem- també acorda el sobreseïment respecte de nou persones investigades a petició de la Fiscalia. A més, emplaça a les acusacions al fet que en un termini de 10 dies sol·liciten l’obertura de judici oral formulant escrit d’acusació o el sobreseïment de les actuacions.
Entre 2005 i 2009, Bancaixa -una de les set caixes que actualment integra Bankia- i Banc de València -absorbida per Caixabank- van participar en inversions immobiliàries «diverses i d’una enorme magnitud econòmica» en Baixa Califòrnia i Rivera Maya formant part de l’anomenat Grup Grand Coral. En eixe moment, les entitats estaven presidides per Olivas, els directors generals eren Aurelio Izquierdo i José Fernando García de la Checa i el conseller delegat de Banc de València Domingo Parra, tots ells processats.
La magistrada desglossa que l’operativa es va dur a terme de cinc operacions: els projectes ‘Emerald’, ‘Zacatón’, ‘Piedras Bolas’ i ‘Vinoramas’; moviments accionarials en societats i contractes de gestió a favor de Ferri i Baldó. «Els màxims dirigents de Bancaixa i Banc de València van permetre, en uns casos, i van afavorir en uns altres, una autèntica operativa de desfalc de les entitats que de manera injustificada va anar a parar a les mans dels socis hotelers Juan Ferri, José Baldó i Juan Poch», beneficis que sumen al voltant de 170 milions d’euros, diu l’acte.
Concretament, per les inversions de ‘Zacatón’ i ‘Piedras Bolas’, els empresaris van obtenir una plusvàlua injustificada de 138,8 milions de dòlars (uns 119,5 milions d’euros), que van sufragar les entitats financeres i que es va transferir als seus comptes a Andorra.
No obstant açò, Lamela afirma que l’operativa estava «realment» dirigida «des de dins» de les entitats perquè a Izquierdo i Parra «els guiaven espuris interessos econòmics» conjunts amb Ferri i Baldó, al que es va unir la «postura consentidora» d’Olivas i de García de la Checa, entre uns altres.
Sobre l’expresident valencià -condemnat a un any i mig de presó per un jutjat de València per emetre una factura falsa per a justificar un ingrés de 500.000 euros per uns serveis d’assessorament que mai va arribar a prestar-, la magistrada afig que «va conèixer i va encoratjar les inversions milionàries» que s’estaven realitzant en Grand Coral, la qual cosa entén com un «continu afavoriment als hotelers Ferri i BAldó» de tal manera que aquests, en agraïment pel tracte que rebien d’Olivas, van pagar a aquest fins a 14 viatges a Cuba per motius purament d’oci.
Igualment, assenyala la magistrada, al llarg de la recerca s’ha determinat que els Consells d’Administració de Bancaixa que van permetre les operacions «en clar menyscapte de l’entitat».
La titular del Jutjat Central número 3 recorda en el seu acte que en un informe d’uns perits designats pel Banc d’Espanya, signat el 3 de juliol de l’any passat, es van constatar múltiples irregularitats i l’absència de racionalitat econòmica en part de les inversions, «constatant-se un crebant econòmic del 100% de la inversió duta a terme per les entitats financeres Bancaixa i Banc de València en el Grup Grand Coral, la qual cosa es valora en 750 milions d’euros».
Així mateix, durant la instrucció s’ha pogut determinar la realització d’una presumpta operativa de blanqueig a través dels comptes a Andorra controlades per Aurelio Izquierdo i Domingo Parra que gestionaven tant comptes propis com el compte de l’empresa Summerville, en la qual es van rebre 16 milions de dòlars de la «injustificable plusvàlua» de l’operació ‘Zacatón’ i ‘Piedras Bolas’, que, segons els indicis, es van poder repartir Izquierdo i Parra juntament amb els hotelers Ferri, Baldó i Poch.
A més, Izquierdo va signar en 2001 un «acord marc» en nom de Bancaixa amb l’entitat andorrana Andbank, en el qual es va establir un repartiment de comissions entre tots dos bancs per la gestió de clients entre elles, indica l’acte.
Entre les 48 persones que la jutge ha proposat jutjar per aquest cas es troba Antonio Tirado i Remigio Pellicer, que també estan processats per les presumptes irregularitats en l’eixida a borsa de Bankia, que comença el 26 de novembre, i que també jutjarà a Olivas.

Et Pot Interessar