UN 36% DELS AVANÇAMENTS A CICLISTES EN CARRETERA NO RESPECTA LA DISTÀNCIA

El Grup d’Investigació en Enginyeria de Carreteres (GIIC) de la UPV ha estudiat més de 2.900 avançaments de vehicles a motor a bicicletes a la carretera i en més d’un terç dels casos no es respecta una distància de seguretat, segons ha informat el centre universitari en un comunicat.

Entre les conclusions de l’estudi, publicades en la revista ‘Safety Science’, es constata també com en un 36% dels casos analitzats els conductors no respecten els límits de seguretat i avancen guardant una distància lateral menor a 1,5 metres si es mesura entre la vora esquerre del manillar i el dret del retrovisor.

El director del GIIC de la UPV, Alfredo García, ha apuntat que la seguretat d’esta maniobra «depèn no només del valor de la separació lateral, sinó també de la velocitat a la qual circula el vehicle que avança».

De la mateixa manera, en les calçades més estretes i sense voral s’han trobat «més maniobres» d’avançament percebudes com «perilloses». Els resultats de l’estudi permeten conèixer amb major detall quins són els factors que determinen el risc percebut pels ciclistes quan són avançats a la carretera.

Per a desenvolupar el projecte, els investigadors de la UPV van equipar una bicicleta de carretera i una de muntanya amb càmeres de vídeo, GPS i distanciòmetres làser, amb les quals un ciclista professional va circular per set trams de carretera convencional en els voltants de València.

D’esta manera, ha estat possible mesurar la distància lateral durant l’avançament i la velocitat del vehicle a motor, sense que els conductors s’adonaren d’això.

La investigació forma part del projecte ‘Estudi experimental de la funcionalitat i seguretat de les carreteres convencionals’, subvencionat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, amb referència TRA2013-42578-P, que actualment s’està executant.

Resultats dels pilots de velocitat de la Safor