14.9 C
Gandia
Dilluns, 27 març, 2023

Tavernes fomenta la igualtat de gènere en els centres educatius

– L’Ajuntament ha impulsat més de 120 tallers per a fomentar la igualtat de gènere en els centres educatius

Als tallers ‘Talla amb la desigualtat’ i ‘Biblioteca Humana’, este curs escolar s’han sumat els tallers d’educació sexual i el de ‘Desmuntant el gènere: ni masculí ni femení’

L’objectiu d’estes iniciatives és conscienciar i sensibilitzar als i les més joves des de l’educació per a assolir la igualtat real entre homes i dones i combatre la violència de gènere 

Un any més, la Regidoria d’Igualtat i Dona de l’Ajuntament de Tavernes ha desenvolupat una sèrie d’iniciatives destinades a conscienciar i sensibilitzar a l’alumnat dels centres educatius al voltant de la igualtat plena i real en la societat entre dones i homes, així com treballar valors com la tolerància, el respecte i l’estima en la societat del futur.

Durant els mesos de maig i juny s’han dut a terme diverses accions de coeducació en les escoles i IES del municipi a través de tallers que tenen com a finalitat ensenyar en matèria de perspectiva de gènere, així com previndre la violència masclista en l’entorn educatiu.

Els més de 120 tallers impartits per l’Associació Alanna, formada per dones víctimes de violència de gènere, s’han finançat amb càrrec als crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat, Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere. Un d’ells és el de ‘Talla amb la desigualtat’, dirigit a l’alumnat de 5é i 6é de Primària i de 1r i 2n d’ESO, que ja es va desenvolupar l’any passat en tots els centres educatius amb bona acollida. L’activitat es centra en crear un debat actiu, en què l’alumnat compleix els objectius d’identificar la problemàtica de violència de gènere, conscienciar sobre els indicadors en les relacions de parella i motivar el canvi d’actituds i d’habilitats per a assolir relaciones igualitàries i respectuoses. A més, l’alumnat analitza i extrau les seues conclusions al voltant de les desigualtats socials entre homes i dones.

Una nova iniciativa introduïda este any són els tallers d’educació sexual, programada per als cursos del segon cicle de Primària i 1r i 2n d’ESO. Amb esta iniciativa, l’alumnat ha rebut formació afectivo-sexual al voltant del desenvolupament del seu cos, posant el focus en la personalitat i igualtat en les seues relacions, així com els canvis físics, psicològics i emocionals. També s’han introduït conceptes com el sexe i la sexualitat, la homofòbia, els rols de gènere, l’autoestima i l’autoacceptació.

D’altra banda, s’han programat també com a novetat els tallers ‘Desmuntant el gènere: ni masculí ni femení’, amb el clar objectiu de trencar amb els estereotips i prejudicis sexistes, fomentant el desenvolupament sense limitacions per part de l’alumnat.

Per als cursos superiors de 3r i 4t d’ESO, d’FP Bàsica i de Batxillerat, s’ha impartit de nou el taller ‘Biblioteca Humana’, una acció que l’any passat va causar una gran impressió entre l’alumnat. Basada en el lema No jutges un llibre per la seua portada, innova en l’aprenentatge amb diàlegs constructius i informals entre els adolescents i dones víctimes de l’associació Alanna, que narren la seua experiència com a llibres humans. L’alumnat pren consciència a partir del relat esquinçador de la víctima i coneix els estereotips i prejudicis que pateixen les dones que pateixen violència de gènere.

La regidora d’Igualtat i Dona, Noèlia Alberola, ha assenyalat que “este tipus d’activitats coeducatives permeten treballar la conscienciació i el respecte amb els i les més joves per tal de combatre la xacra de la violència de gènere i fomentar conductes igualitàries entre homes i dones. Un any més, a Tavernes hem apostat per ampliar estes activitats que ens fan estar més prop d’aconseguir una societat igualitària”.

Articles relacionats