13.7 C
Gandia
Dijous, 22 febrer, 2024

REIVINDICACIÓ DE L’EMPRESA FAMILIAR

RAFAEL JUAN          

La Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor és una organització independent i plural que té com a missió representar als empresaris de la comarca de la Safor i defensar els seus interessos. I en eixe sentit, vull revindicar el paper de l’empresa familiar.

Les empreses familiars són l’element clau perquè la nostra economia s’enlaire i aconseguim tornar a ser una comarca que espente i que genere ocupació i talent, com ho hem fet en uns altres temps.
Hem d’aprendre dels errors del passat, però sense deixar de mirar al futur, estem en una nova era que el canvi s’ha convertit en el principal eix de creixement de les empreses.
La qüestió no és, per tant, adaptar-se al canvi o tractar de sobreviure a ell, la qüestió és liderar el canvi, és transformar les nostres organitzacions perquè siguen el motor del canvi.
Només d’aquesta forma podrem garantir la nostra supervivència, construint organitzacions flexibles que el seu objectiu siga transformar la realitat més que adaptar-se a ella.
Les nostres empreses necessiten un lideratge i una gestió professional, que es recolze en sistemes d’informació moderns, que dispose d’un quadre de comandament amb indicadors de la gestió, i una planificació a llarg termini. En definitiva un model de gestió modern i eficaç que establisca clarament les responsabilitats, objectius, metes i incentius. Una estructura que facilite la presa de decisions i el manteniment o la cerca dels avantatges competitius que donen continuïtat a l’empresa.
No obstant açò, un dels majors reptes és mantenir unida a la família.  L’empresa familiar té importants avantatges quan la família està unida. La unió de la família es transmet a l’equip, i es contagia a tota l’empresa.
Per contra, els problemes familiars també es traslladen a l’empresa, es generen dubtes en l’equip i, el pitjor, es  genera indecisió.
Són públics també exemples d’empreses familiars en els quals les desavinences entre membres de la família acaben afectant a la reputació de l’empresa.
Per tant buscar eixa unitat familiar ha de ser també un dels objectius més importants de l’empresa i de la família.
Al meu entendre hi ha dos elements clau per a la unitat familiar: Els valors i la cultura familiar. Cada família té els seus, i és important que es transmeten de generació en generació.  Lideratge. Com tot equip necessita un líder, en la família algú ha d’exercir eixe paper.
Recordaré unes paraules del professor Josep Tàpies, “les empreses familiars són molt més que patrimoni, són una mescla de llegat i govern, ja que no només serveixen a un objectiu financer, sinó que també són una manera de transmetre certs valors i proporcionar un servei a la comunitat en la qual estan integrades”.
Finalitzaré amb el record d’una gran empresa familiar, el Grup Zegna, més conegut per la seua marca Hermenegildo Zegna i les seues més de 500 tendes a tot el món. És una empresa familiar amb més d’un segle d’antiguitat, va iniciar la seua activitat en 1910.
La filosofia del Grup Zegna es basa en tres principis:
– Objectius a llarg termini
– Propietat familiar per a garantir la seua continuïtat
– Un compromís ètic consagrat en un rigorós sistema corporatiu de govern
Com diu el seu CEO, Gildo Zegna: “Una gran família crea una gran empresa, una gran empresa crea una gran família”.
Des de la Federació volem manifestar que el col·lectiu empresarial el que necessita és una política consensuada que genere confiança i permeta als empresaris crear ocupació, amb l’objecte de contribuir a potenciar un futur ple d’oportunitats.
Per a açò precisem infraestructures, lideratge i estratègia per a aprofitar la nostra situació geogràfica, perquè les nostres empreses cresquen i retinguen el talent que tenim a la Safor.

Articles relacionats