23.4 C
Gandia
Dissabte, 24 setembre, 2022

El Reial Club Nàutic de Gandia

DIARI SERPIS              

L’exercici de redempció que el Reial Club Nàutic de Gandia (RCNG) havia practicat els darrers anys sembla que no ha estat suficient per a evitar que l’Autoritat Portuària de València haja descartat a l’entitat social que ha gestionat el port esportiu durant més de mig segle en el procés de renovació de la concessió del port esportiu. Ara venen els laments i les protestes. 

Durant dècades el Reial Club Nàutic ha actuat com una entitat exclusiva, excloent, endògena, on el sistema de socis i quotes havia posat al servei de qui podia pagar-ho unes instal·lacions que, no oblidem, s’hi ubiquen en un espai públic. Es mirava de reüll i per damunt del muscle a qui en feia ús sense la condició de soci. Centenars de places d’aparcament exclusives per a socis, piscina, gimnàs, infraestructures per a esports nàutics, salons i altres instal·lacions reservades en un lloc privilegiat. 

club nautic vista aeria 1 1

Només als darrers anys, tot veient la proximitat del final de la concessió, el RCNG havia engegat, només en aparença, un tímid procés d’obertura, escenificat amb un chill out obert al públic amb accés des del passeig marítim, però la barrera seguia a l’entrada. Only members. L’intent més nítid de conservar la concessió va ser la presentació d’un projecte per renovar les instal·lacions valorat en sis milions d’euros, però mantenint el sistema de socis i quotes. 

El RCNG no se n’ha adonat a temps que potser el gran públic vol disfrutar en les mateixes condicions i oportunitats d’un espai públic quan ho desitge, tenir l’oportunitat d’aparcar al mateix recinte amb un sistema rotatori i universal, i triar el moment per fer-ne ús sense tenir l’obligació d’estar subjecte a un pagament inicial d’inscripció i un sistema anual de quotes. És l’essència del projecte que ha presentat la mercantil Alcara, virtual adjudicatària de la concessió, a qui se li retrau que no és altruista, una obvietat, d’altra banda, com tampoc són altruistes els concessionaris que exploten els quiosquets de la platja, el restaurant de la boca del dic nord, o el chill out Varadero. Han arribat nous temps que el RCNG no ha sabut albirar amb antelació. 

Arribats ací, el millor que podria passar és que el RCNG i Alcara signaren la pau, i que el nou concessionari se n’avinguera a aprofitar l’experiència del club social en la gestió del port esportiu, que donara l’oportunitat als treballadors de consevar els llocs, afavorira la continuïtat dels clubs esportius, i, encara que no en tindria cap obligació, que d’alguna manera compensara als socis per tots els anys que han estat pagant. La resta és una batalla que el RCNG sembla que té perduda, i la va perdre fa anys. 

Articles relacionats