Les «kellys» guanyen una batalla en la guerra contra la precarització laboral

El col·lectiu de les anomenades «kellys», cambreres de pis als hotels, ha aconseguit el reconeixement de les malalties més habituals com a motiu de baixa laboral.  L’acord, aconseguit dijous en la Mesa per la Qualitat en l’Ocupació en el sector d’Hostaleria, suposa el reconeixement de la síndrome del túnel carpià com a malaltia professional per a l’activitat professional que realitzen les cambreres de pis.

Arran d’este assoliment, el grup de Podem en Les Corts ha reclamat que aquesta consideració s’estenga a altres col·lectius, com les aparadores del calçat.
En un comunicat, el diputat de Podem Jordi Alamán ha mostrat la «plena satisfacció» del grup per aquest pas en el reconeixement d’unes malalties que «diàriament contrauen i arrosseguen les ‘kellys’ en cada ciutat del nostre territori».
No obstant açò, ha subratllat que «aquest és solament el reconeixement d’un símptoma l’origen del qual està en la immensa càrrega laboral que suporten moltes dones, on arriben en les més de les vegades a realitzar 25 habitacions diàries».
També ha assenyalat que «existeix certa proporció entre l’augment de càrrega laboral que han patit durant la crisi amb els beneficis que les empreses del sector estan aconseguint», la qual cosa «posa en alerta que el problema no es resol amb el simple reconeixement».
Per açò, el parlamentari ha defensat que «han de donar-se més passos: més inspeccions i més control en aquest sector, sobretot en els seus punts cecs».
Ha reivindicat així que aquest avanç en matèria de salut laboral per part de les cambreres de pis, «que porten anys lluitant pels seus drets i per un treball en condicions dignes», per a Podem «obliga a posar l’accent sobre altres col·lectius profundament precaritzats i feminitzats, amb els mateixos problemes en matèria de salut laboral».
Per a aconseguir-ho, la formació morada veu necessari que els avanços es donen de la mateixa manera amb les aparadores del calçat, «sector molt precarizado a la Comunitat». I «no solament eixe reconeixement de malalties, moltes similars a les de les cambreres de pis, com les del túnel carpià, dolors cervicals o hèrnies, sinó també altres relacionades amb la vista o el pinçament de tendons, que requereixen de nombroses operacions», ha recalcat el diputat.
Paral·lelament, Podem urgeix a engegar estudis i informes on es valore el grau de càrrega del risc laboral existent en aquest col·lectiu, una cosa que han plantejat en el Senat les senadores Vicenta Jiménez i Pilar Lima.

Et Pot Interessar