17.8 C
Gandia
Dimecres, 21 febrer, 2024

Les companyies aèries no poden cobrar suplements per l’equipatge de mà

– Aquesta pràctica ha sigut novament rebutjada per Sentència de 17 de juny de 2022 pel jutjat del Mercantil número 1 de Madrid

– L’Organització de Consumidors i Usuaris ha denunciat aquesta mala praxi en nombroses ocasions 

– OCU anima a tots els consumidors afectats al fet que exercisquen els seus drets com a passatgers i reclamen aquesta pràctica abusiva davant l’autoritat de consum competent de la seua Comunitat Autònoma. 

Fa ja més de dos anys que el jutjat del Mercantil número 13 havia rebutjat la política d’equipatge de mà, per la qual algunes companyies com Ryanair cobraven un suplement als passatgers amb tarifa estàndard que viatjaven amb un accessori personal i una maleta de mà en cabina, per considerar-se una clàusula abusiva. Pràctica que l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ja havia denunciat en reiterades ocasions a l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria (AESA) sense respostes eficaces.

Segons aquesta clàusula, solament els passatgers amb embarcament prioritari podien gaudir de l’equipatge de mà sense cap cost addicional.

El càrrec d’aquest suplement podia arribar fins als 50 euros, depenent de la companyia, la qual cosa incompleix la normativa en vigor aplicable i es considera una clàusula totalment en contra dels drets dels consumidors. Així ho ha establit una recent sentència del jutjat del Mercantil número 1 de Madrid, anul·lant el cobrament d’aquest suplement per part de les companyies aèries.

Enfront d’aquestes reclamacions, les companyies han mantingut que les seues tarifes estaven emparades pel Reglament CE 1008/2008 del 24 de setembre, que va establir la total liberalització de preus en el sector del transport. No obstant això, la sentència esmentada ha considerat com a equipatge de mà, no sols les xicotetes carteres o bosses dels usuaris que habitualment situem sota el seient, sinó també aquelles maletes de xicotetes dimensions que no es facturen i s’emporten en els compartiments superiors de la cabina.

El jutjat considera que els usuaris afectats estan emparats per la Llei de Navegació Aèria, per la qual amb el preu del bitllet s’inclou l’equipatge de mà de fins a 10 kg, així com els objectes que el viatger porte amb si, inclosos els articles adquirits a les botigues situades en els aeroports i només podrà denegar-se l’embarcament d’aquests objectes i embalums per raons de seguretat, vinculades al pes o a la grandària de l’objecte i que, en aquest cas, sí que hauran de facturar-se amb els costos establits per la companyia.

Amb aquesta sentència, OCU anima a tots els consumidors afectats a reclamar aquells cobraments que se’ls apliquen per embarcar aquest equipatge, així com dirigir-se a les autoritats competents en consum de la seua Comunitat Autònoma perquè inicien actuacions  sancionadores, com ja ha fet, per exemple, la Direcció general de Consum d’Illes Balears.

Articles relacionats