20.5 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

Les bogues del terme i la ridícula batalla de les fites

DSC 0055

G. CABANILLES      

La disputa pels límits dels termes municipals entre Xeraco i Gandia s’està semblant a una pel·lícula de Berlanga. Xeraco diu s’ha limitat a senyalitzar el seu territori d’acord amb els límits que estableix l’Institut Cartogràfic, però este organisme ha remés una carta dirigida a l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, en la qual diu que no ha fet cap acció per determinar la línia que separa els termes, però si ambdós municipis ho demanen està a la seua disposició.

La carta de l’Institut Cartogràfic nega a més que el director provincial d’aquest organisme ni cap altra persona autoritzada hagen fet declaracions pel que fa al conflicte entre Gandia i Xeraco. Qui sembla estar segur de la línia exacta és el regidor coportaveu del Govern de Gandia, José Manuel Prieto, qui entre escarafalls va carregar enutjat amb Xeraco per les formes i el procediment amb els quals semblava haver resituat els límits del terme, i alhora Xeraco sembla estar també segur de la delimitació. Prieto va arribar a dir que la persona (de Xeraco) que ha realitzat aquestes accions no coneix els procediments per a canviar les bogues del terme municipal, peró Xeraco assegura que no era qüestió de modificar els límits, sinó de que Gandia havia estat tenint cura fins ara de 600 metres de litoral que no eren del seu terme. La platja de gossos sembla estar en l’origen del descobriment.

Prieto va dir que el fet que Xeraco reclamara sis-cents metres de franja litoral era una “anècdota”. El portaveu del  Govern local de Gandia poc menys que ens havia fet creure que les autoritats locals de Xeraco s’havien tornat boges i havien protagonitzat un esperpent, com si en un arravatament Xeresa haguera sol·licitat també una reunió urgent de la comissió de seguretat l’ONU per reclamar una eixida al mar que Gandia li haguera arrabassat en algun moment de la història. 

José Manuel Prieto va assegurar que els tècnics de Gandia havien confirmat el que era “absolutament inqüestionable, que el terreny en disputa és terme municipal de Gandia”, i va expressar oficialment el malestar de l’ajuntament de Gandia per les formes que havia emprat Xeraco. Però el garant de les fites, que és l’Institut Cartogràfic, diu que no pot delimitar la frontera si no s’hi posa. 

I per insistir en la seguretat d’allò que estava afirmant, José Manuel Prieto va assegurar que des de l’Ajuntament de Gandia anaven a seguir mantenint la franja de la falsa disputa realitzant les operacions de neteja necessàries. No obstant, Prieto hauria d’esperar una deliberació de l’organisme oficial, perquè en el cas contrari de segur que a Xeraco estan encantats, i si vol Prieto pot fer-se càrrec també de la neteja de la via pública als carrers de la platja de Xeraco, i del manteniment de les instal·lacions turístiques i mobiliari urbà fins al terme de Tavernes. De segur que Francesc Serralt no s’hi oposa. 

 

Articles relacionats