– L’Associació Parkinson Gandia Safor demana un nou local per a atendre la demanda creixent de persones associades amb motiu del #DíaMundialDelPárkinson
La presidenta de l’Associació de Párkinson Gandia Safor, Mari Carmen Escrivá, ha reivindicat davant la corporació municipal de l’Ajuntament de Gandia i les persones assistents, durant la lectura del manifest amb motiu del Dia Mundial del Párkinson, la necessitat “urgent” d’un local més gran on poder atendre la demanda creixent de persones associades.
Segons ha argumentat Escrivá, “l’associació ha crescut molt, i l’assistència diària a teràpies s’ha multiplicat, per la qual cosa els espais que al principi semblaven apropiats, ara ens resulten molt escassos. A més necessitem un lloc que puga acollir tant a un Centre de Dia especialitzat en aquesta patologia, com a les activitats associatives”.
Així mateix, la presidenta de l’associació ha destacat la importància de la implicació de l’administració pública, ajuntaments i Mancomunitat de Municipis de la Safor, a l’hora de poder aconseguir un vehicle adaptat per a arribar a totes les persones que necessiten desplaçar-se per a poder acudir a teràpies. “Donar una solució al transport sens dubte ajudaria moltes famílies a conciliar una millor qualitat de vida per a les persones amb Parkinson, que d’una altra manera no veuen viable”.
Cal destacar que l’Associació Parkinson Gandia Safor ha sigut promotora i s’ha sumat a diferents campanyes amb motiu del Dia Mundial del Parkinson com és el cas de l’autonòmica “(Reconeix la nostra labor” i la nacional #LaOtraCaraDelPárkinson.
‘(Re)coneix la nostra labor’ és una iniciativa que naix amb l’objectiu de fer arribar a les administracions públiques la situació del col·lectiu i incidir sobre la necessitat de posar en marxa solucions per a la sostenibilitat de les associacions de Parkinson. “Volem que es reconega la nostra labor i se’ns incloga en el catàleg de centres acreditats i concertats”.
Sota el lema ‘(Re)coneix la nostra labor’, les associacions de Parkinson posen l’accent en la seua intenció de continuar treballant per a millorar la qualitat de vida de les persones amb Parkinson i el seu entorn familiar i de cures. Tanmateix, això no es pot aconseguir sense la reciprocitat, col·laboració i reconeixement per part de l’administració pública. Tal com apunten, “les associacions de Parkinson de la Comunitat Valenciana cobrim una part assistencial a les persones afectades i les seues famílies que no reben per part del sistema sanitari”.
El col·lectiu defensa que el Parkinson, malgrat ser una malaltia la incidència de la qual va en augment, segueix sense ser presa com una prioritat política que requeresca una actuació urgent. A més, el seu desconeixement deriva en una falta d’actuació política i en una escassetat de recursos destinats a les entitats que treballen pel col·lectiu de persones afectades.
“Aquesta falta d’actuació política, sumada a l’impacte de la pandèmia en les associacions, ha posat al moviment associatiu Parkinson de la Comunitat Valenciana en una complicada situació, veient en risc la continuïtat de les seues activitats i serveis”.
D’altra banda, #LaOtraCaraDelPárkinson, la campanya nacional de la Federació Espanyola de Parkinson i de la qual forma part la APGS, sorgeix amb l’objectiu de desmitificar la imatge errònia que existeix sobre aquesta, combatent l’estigma social, els prejudicis i estereotips que l’envolten. El pàrkinson és una malaltia comunament associada a l’envelliment de la persona i a la creença que el tremolor és el símptoma que més representa el pàrkinson. No obstant això, 1 de cada 5 persones té menys de 50 anys en el moment del diagnòstic, i un 30% de les persones no arriben a desenvolupar mai el tremolor.
Dues campanyes que durant aquest 11 d’abril, Dia Mundial del Pàrkinson, s’han fet visibles a través de les xarxes socials i durant les diferents accions que s’han dut a terme en diferents municipis de la comarca com són: La Font d’en Carròs, Xeraco, Oliva i Gandia. Entre elles, destaquen les pancartes de #LaOtraCaraDelPárkinson, la il·luminació de consistoris i rotondes, lectures del manifest al costat del Consell de la *Infància, taula informativa i activitats amb membres del Consell de la *Infància.
Amb tot, des de l’Associació Parkinson Gandia Safor es demana a les administracions públiques:
1. Que es reconega la nostra labor i se’ns incloga en el catàleg de centres acreditats i concertats.
2. Que faciliten l’accés al finançament i recursos econòmics al nostre moviment associatiu, augmentant els fons destinats per a l’atenció integral de les persones amb pàrkinson.
3. Que ens incloguen en els processos de presa de decisió, així com en la cerca de solucions per a garantir la continuïtat assistencial de les persones amb pàrkinsons.
4. Una aplicació real i efectiva de les polítiques públiques i la legislació vigent per a garantir l’accés a les teràpies de rehabilitació que necessiten les persones amb pàrkinson.
5. La disposició immediata d’un local adequat i accessible que atenga les necessitats actuals i creixents de l’associació; per a així poder atendre les persones amb pàrkinson amb els mitjans adequats, permetent prestar una atenció sanitària i social en condicions dignes i amb una major qualitat assistencial. L’increment de persones associades ha propiciat que les actuals instal·lacions s’hagen quedat xicotetes i, per tant, no es puguen incrementar i millorar els serveis que ofereixen les associacions.
6. La provisió del transport adaptat per al trasllat de les persones usuàries.