13 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

La Setmana Santa de Gandia edita quinze mil exemplars de la guia de processons

Divendres passat, 22 de març, es va presentar en el Saló de Corones del Palau Ducal de Gandia el ‘Passio’ 2018, la revista oficial de la Setmana Santa de Gandia, així com el cartell anunciador i la guia de processons.
L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el delegat de la Setmana Santa, Ciro Palmer, així com de la presidenta i padrina de la Setmana Santa, María José Martí i Paqui García, autoritats municipals i eclesiàstiques, germans majors, cambreres, assemblearis i públic.
En primer lloc es va presentar el cartell anunciador de la Setmana Santa 2019, obra de l’artista Josep Basset, natural de Benifairó de la Valldigna, però casat i resident a Gandia des de 1975. El cartell reprodueix una creu, com a nucli que uneix a tota la cristiandat. Una creu, que com ha explicat Basset “està construïda amb materials de rebuig, amb el que desitja transmetre, en aquests temps de valors morals en perill, una altra Setmana Santa més espiritual i solidària. Una creu que simbolitza la mort i passió d’un home bo martiritzat per la maldat de les persones que, malgrat tot, ell volia i estimava”.
Seguidament, es va presentar la guia de processons, una guia de butxaca, amb tirada de 15.000 exemplars, en la qual es poden trobar els horaris i itineraris de tots els actes, processons i sants oficis de la Setmana Santa. Continuant amb la tendència començada l’any passat, la guia de processons distingeix tres parts ben diferenciades: la primera, on es pot trobar l’índex i els horaris dels oficis de les parròquies, capelles i ermites de Gandia. A continuació, apareixen les germandats de Gandia, amb imatges de la col·lecció Legatum.
Aquestes imatges il·lustren una breu descripció d’algun dels seus trets més particulars. A més, també es fa esment a les diferents processons en les quals participa el pas, de manera que s’estableix un criteri de cerca per germandats, a més de la manera tradicional per dies que ocuparia la segona part. En la tercera part es podran trobar els plànols de les processons comunitàries.
A continuació es va presentar la portada del Passio, que enguany ha sigut dissenyada per Encarna Fuster, Presidenta de l’Associació Fotogràfica de la Safor. Segons va explicar la seua autora, la imatge triada està pensada sobre el tema del Passio d’enguany, ‘Costums i tradicions’. Com va explicar Fuster, “una portada frontal que pretén mostrar els preparatius de processó de rams, plasmant en una imatge l’elaboració artesana d’eixe costum cristià, també mitjançant unes mans veteranes treballant eixa palma, amb el que pretén transmetre a l’observador eixa antiga tradició. Una palma treballada per qui sap de costums i tradicions, que treballa per la Setmana Santa des de la discreció, però que el seu treball es converteix en la porta d’entrada de la Setmana Santa: el Diumenge de Rams”.
La portada, que mostra el procés d’elaboració, dóna pas a la contraportada, en la qual es pot veure el resultat final. Eixe conjunt on reuneix a tota Gandia formant la gran processó de rams.
La presentació de la Revista Passio va estar a càrrec del vicepresident de Cultura de la Junta Major, José Ignacio Moreno Latorre, qui va detallar la composició del llibre que té de títol ‘Legatum0’, que fa referència al llegat dels majors sobre com s’ha viscut la Setmana Santa a Gandia.
A través d’aquest número, va explicar Moreno, “podrem conéixer més de prop no solament les maneres de viure i sentir en les germandats en particular, cosa que considerem molt important, sinó que coneixerem com han viscut els nostres majors la Setmana Santa, des de les vivències més profundament religioses, fins a les expressions de les mateixes en parròquies, carrers o confraries. Eixos costums i tradicions que engloben des del sentit del dejuni i abstinència, la gastronomia de la Quaresma i Setmana Santa, el costum de les Palmes de Diumenge de Rams, els dies de Setmana Santa i les seues vivències, la nostra Visitatio Sepulchri, processons, i les tradicions més arrelades a la nostra ciutat amb origen en segles passats fins al mateix Diumenge de Resurrecció que posa fi a la Setmana Santa”.
El vicepresident de cultura va acabar la seua intervenció amb paraules d’agraïment a Kazados Photos i Luís Muñoz pel disseny i maquetat del llibre, a tots els col·laboradors que han fet possible l’edició del Passio d’enguany, i a l’Ajuntament de Gandia, per la seua aposta forta per la Setmana Santa de Gandia i la seua revista Passio.
Va finalitzar l’acte amb el lliurament dels primers exemplars a l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, a la presidenta de la Junta Major, Mª José Martí, la padrina de la Setmana Santa, Paula Beltrán, i als germans majors de les 18 Germanors de Gandia.

Articles relacionats