23.4 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

La Política Industrial paradigma de Canvi al Territori Valencià

– Article d’opinió de Ferran Segui Sanmateu

Des de la I revolució industrial fins hui en dia la política industrial ha experimentat un llarg camí de superació fins a arribar a ple segle XXI en un paradigma de Canvi al País Valencià.

No és menys cert que al País Valencià durant els darrers anys la política industrial ha sigut superada per la política de Serveis, Turisme i tot el sector econòmics satèl·lits que l’engloben.

Des de la perspectiva del mercat laboral el pes total industrial respecte al global no ha parat de disminuir, amb una renda del voltant del 10 per cent de mitja superior a la resta de sector econòmics.

Durant els darrers sis anys, la perspectiva del pes i l’anomenat procés de reindustrialització no ha fet més que posar els elements necessaris per a recuperar un pes històric de la indústria valenciana respecte a l’Estat Espanyol i també molt superior al d’altres territoris europeus.

La indústria valenciana és líder en molts sectors econòmics, amb un pes important en el mercat exterior, la qual cosa fa més que competitiva la marca de producte valencià molt reconeguda en diversos estats o continents de l’anomenat mercat global…

Des de la perspectiva d’un mercat competitiu que conjuga qualitat de producte amb preu, són diverses línies des que s’està actuant.

Una primera línia en la millora dels polígons industrials, la qual cosa redunda en una reducció de costos indirectes entre altres, la millora de les infraestructures estratègiques siga corredor mediterrani, alliberament AP-7, etc., una xarxa interior com exterior de captació de mercats o de millora de posicionament i com no R+D+I.

Sens dubte la col·laboració publicoprivada ha de ser essencial, en aquesta última línia de posicionament global és important la implicació de la Universitat, del suport de la Generalitat Valenciana amb línies de subvenció per la implantació de les noves tecnologies i com no la constant adaptació del teixit empresarial i l’aposta ferma per la diferenciació en qualitat en mercats competitius agressius.

Aquest conjunt de polítiques dirigides per reforçar el sector industrial valencià que recordem és una de les tres primeres comunitats dins de l’Estat amb un important pes industrial no sols millorarà el pes sinó que a més a més servirà per a incentivar tota una sèrie de mesures complementàries per fer la nostra economia més dinàmica i amb un pes inferior fins ara respecte del sector serveis.

Articles relacionats