LA MAGISTRADA VEU ACREDITADA LA COMISSIÓ DE DELICTES A L’IVAM

Segons el parer de la instructora, fins ara resulta «indiciàriament» acreditada l’existència de fets delictius comesos en el si de l’administració de l’IVAM –tant en l’adquisició d’obres d’art com en la contractació de publicacions– que haurien suposat un «evident perjuí» als fons públics amb els quals es gestionava el museu «pagant imports no justificats per obres d’art o per publicacions que resultava evident que no responien a este valor, amb un clar lucre a tercers».

A l’àmbit de les exposicions a l’estranger, destaca que és una partida de despesa que «al marge de no estar prevista entre les funcions de l’Institut, han suposat un desemborsament de quantitats de diners desorbitades no acomodant-se la seua actuació als principis d’eficàcia, eficiència i economia que han de presidir tota actuació pública». La jutge assenyala que la signatura de Ciscar calia per al desenvolupament d’estes mostres sense que cap dels seus predecessors en el càrrec haguera organitzat estos esdeveniments.

Juntament amb l’informe de la Intervenció, la magistrada cita que la Brigada Provincial de Policia Judicial també va apreciar irregularitats en la investigació i, després de les declaracions de treballadors en dependències policials, va ampliar l’anàlisi a les despeses en viatges de directius, treballadors i persones alienes a l’IVAM amb motiu de les exposicions relacionades amb ell i les despeses i gestió que afecten l’àmbit de les publicacions.

En el transport, des de la presa de possessió de Ciscar «s’imposa» que quan se sol·licitin pressupostos s’incloga a l’empresa investigada i que este transport no s’ajustava a començament d’eficiència i economia en desplaçar-se fora el material de muntatge i operaris en lloc de subcontractar en destí.

Alhora, imputa a l’exsubdirector general de Publicacions Norberto Martínez i al qual fora responsable de Gestió Interna Juan Bría que també va treballar en este departament que era en el qual majors irregularitats es van detectar. Respecte a la subdirectora Tècnic-Artística Raquel Gutiérrez va formar part de la Comissió d’Adquisició d’Obres, una àrea que, a títol indiciari ha estat on majors crebants econòmics es van cometre. Alhora, Gutiérrez ha demanat que no constaren queixes per escrit i va obligar a incloure en un catàleg un artista amic de Ciscar.

Huit detinguts a Gandia per venda de substàncies estupefaents