11.6 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

La comissió d’Agricultura del Senat, a favor de la clàusula de salvaguarda dels cítrics

El portaveu de Compromís al Senat i representant en la Comissió d’Agricultura, Carles Mulet ha defensat este dilluns la sol·licitud de reforç de controls en fronteres per acabar amb l’entrada de plagues i malalties susceptibles de ser introduïdes en algun país de la UE , exigint per a això el tractament en fred i altres mesures. “La majoria no eren noves i se sumen a les ja aprovades al Senat, com la sol·licitud de consideració dels cítrics dins de la llista europea de vegetals d’alt risc o la necessitat de realitzar una campanya de foment del consum de cítrics, que ha estat ignorada pel govern espanyol”, ha explicat Mulet.

“Cal defensar d’una vegada a la citricultura a tot arreu”, ha dit Mulet. La proposta de la coalició ha exigit monitoritzar l’impacte que acords com el rubricat entre la UE i els països de Sud-àfrica i que va ser ratificat al Senat per tots els grups amb l’excepció de Compromís, suspendre l’entrada de taronges tractades amb productes prohibits a Europa i sol·licitar a la Comissió l’aplicació de la clàusula de salvaguarda, prevista en l’Acord d’Associació Econòmica de la Unió Europa amb la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud.

“Ens entristeix el canvi de camisa d’uns que ara reclamen ports d’entrada únics, tractaments en fred i clàusules i el silenci indiferent d’altres al Govern, quan sectors com el citrícola s’estan veient molt afectats de manera col·lateral per mesures que ells mateixos van prendre de manera negligent i quan fa pocs mesos votaven en contra d’idèntiques propostes nostres”, ha abundat.

El senador ha lamentat el poc pes que ha tingut l’agricultura mediterrània, els partits polítics majoritaris i la poca força del lobby citrícola valencià i espanyol “ja que han evidenciat una nul·la capacitat de resposta davant d’un problema que ha minat la rendibilitat de milers de productors en la present campanya”. PP, PSOE, Units-Podem i ERC han votat a favor de la moció de Compromís.

Articles relacionats