El candidat de Compromís a l’alcaldia de Gandia, Josep Alandete, ha iniciat la cursa electoral amb bona dosi de confiança, convençut de que es donen les circumstàncies per a que Gandia tinga per primera vegada un alcalde de Compromís.
Alandete ha presentat este divendres la seua candidatura en un acte al carrer Tossal, on té la seu Compromís, abrigallat per bona part dels alcaldes i dirigents de la seua formació, entre ells el diputat al Congrés, Joan Baldoví, i centenars de simpatitzants que en acabar els parlaments han disfrutat d’un sopar de coixinereta i de les actuacions musicals de Baraka i Capa de plàstic.
Alandete ha superat un procés intern de primàries que al seu parer era una dificultat major que la d’arribar a l’alcaldia de Gandia. Es mostra confiat en les possibilitats de Compromís, una confiança recíproca amb el partit, que té fe en el profund arrelament social d’Alandete a la ciutat.
Amb aquestes credencials, Alandete assalta la possibilitat d’arribar a l’alcaldia en unes circumstàncies ben diferents a les de fa quatre anys, quan Compromís es va presentar sota la coalició Més Gandia amb EUPV, ERPV i altres formacions. És un factor que caldrà tenir en compte en les eleccions de 2019 i que alimenta el temor de que es perden vots per l’esquerra si hi ha dispersió de candidatures. Amb la intenció d’eliminar eixa possibilitat, en el seu discurs Alandete ha llançat una proposta de llista unitària “sense exclusions”.
El candidat s’ha implicat de ben jove en els moviments polítics i socials de Gandia. Va formar part del Col·lectiu Ecològic de la Safor i d’Esquerra Unida de Gandia, integrada el 1983 en la UPV, de la qual va ser secretari local (1987-88). En 2010 l’Assemblea del Bloc li va demanar integrar la candidatura del 2011 en el número 4 i llavors entrà formalment en Compromís, encara que venia col·laborant des del 2008.
En l’àmbit professional, és llicenciat en Filologia Valenciana (1981) i en Sociologia (2003); també ha cursat estudis d’Econòmiques. En 1983 comença a treballar de professor de valencià de Batxillerat. Al 1984 n’aprova les primeres oposicions a Catedràtic. Des del 1987 és professor a l’IES Ausiàs March i des del 2002 també ho és de la Universitat Politècnica de València.
En l’àmbit social, ha estat President de l’AV del Centre Històric, membre de la Comissió que impulsa la revisió de la vigent Carta de Participació Ciutadana (2002), que concreta les Consultes Ciutadanes i els Pressupostos Participatius. També ha estat directiu del Gandia Bàsquet i col·laborador com a sociòleg en diversos mitjans de comunicació locals.