21.6 C
Gandia
Diumenge, 19 maig, 2024

INVIABLE

JOAN FRANCESC PERIS           

No és viable seguir contaminant l’atmosfera amb els fums dels vehicles particulars que, per desplaçar-se de Gandia a Oliva, Dénia, Benidorm o Alacant, necessàriament, han d’agafar les persones o l’autobús, amb horaris més que insuficients. No és viable, ni decent, que es diga a l’estudi informatiu del Ministeri de Foment sobre el Tren de la Costa que atenent a criteris de rendibilitat financera i socioeconòmica del projecte i, també, des del punt de vista de l’interès de la societat, en el seu conjunt, cap de les quatre fases del tren són rendibles. Parlem de viables i rendibles per a “la societat en el seu conjunt”.

És rendible per a la societat en el seu conjunt algun quilòmetre de la xarxa de l’AVE? En concret, l’estació de l’AVE de Guadalajara, que està a 10 km del centre de la ciutat, en Yebes, i té una mitja diària de 70 passatgers, és viable per al “conjunt de la societat”? Però hi ha moltes més vies inviables. La xarxa radial d’autopistes de Madrid, totes en fallida financera, que, probablement, acabarem pagant entre tots i totes, és a dir, el Ministeri de Foment, probablement, tinguera informes de viabilitat tan fiables com el que ara diu que es inviable el Tren de la Costa. Però es van fer quilòmetres i quilòmetres d’autopistes de peatge que no agafa ningú. Era viable socioeconòmicament i del del punt de vista de “la societat en el seu conjunt” portar a València la Fórmula 1? O la Ciutat de la Llum d’Alacant era viable? O l’Aeroport de Castelló era viable?

És viable el negoci del peatge de l’Autopista AP-7, una de les més cares d’Europa, que ha estat prorrogat repetides vegades -la darrera vegada de 2006 fins el 2019. Aquesta darrera pròrroga suposa la participació d’AUMAR en el “superviable i rendible financerament” gran projecte de la Terra Mítica de l’inoblidable senyor Zaplana. No oblidem tampoc els interessos de les empreses d’autobusos que fan la línia València-Alacant.

Articles relacionats