18 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Gover i oposició de Gandia valoren de forma diferent el darrer informe de l’Autoritat de Responsabilitat Fiscal

Les finances de l’Ajuntament de Gandia estan prop de la fallida o en situació d’absouta normalitat, segons escoltem a l’oposició o al govern local, tots dos referint-se al mateix informe, el darrer que ha emés  l’Autorita

t Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF).

Per al PP, la millora de les finances municipals dista molt de la realitat, i es remet a l’informe d’AIReF per a interpretar que suposa una advertència a Gandia. “Les finances municipals perillen, qüestió advertida pels populars en reiterades ocasions”, assenyala el PP, qui assegura que durant la legislatura passada es va treballar de manera responsable per equilibrar els comptes municipals i guiar al municipi cap a la sostenibilitat financera, “però l’accés de nou dels socialistes al poder està provocant una recrudescència de la situació”.
L’AIReF sosté que Gandia ha elevat en l’últim any el seu endeutament fins al 381%, 12 vegades superior al del subsector de les corporacions locals. Mai abans s’havia aconseguit eixes cotes.
De fet, ha hagut de ser l’Estat, qui absorbisca el 67% del seu deute, per a “rescatar” de facto al govern socialista de Diana Morant. 
D’igual manera, el romanent mitjà de tresoreria és negatiu, i de fins a un -54% dels ingressos corrents.  I el seu pagament mitjà a proveïdors es dispara fins als 331 dies, tal com va denunciar el PP. La liquidació ha resultat durant tota la legislatura negativa, sense que s’haja produït estalvi, i segueix per tant incomplint el seu Pla d’Ajust i Pla Econòmic Financer, “malgrat que ha pujat els impostos un 25% i ha tingut totes les facilitats de l’Estat”.

Valoració del govern

Fins ahí la interpretació del PP. El coordinador general d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori (a la imatge), en té una de diferent. Gregori ha valorat positivament aquest matí l’últim informe emés per l’AIReF, i segons afirma, corrobora dos aspectes fonamentals de l’estat econòmic de la ciutat.

D’una banda, el coordinador general d’Economia i Hisenda ha destacat que el document certifica que “la situació que vam heretar en 2015 era de caos absolut fruit de les bogeries econòmiques del Partit Popular” i per l’altra, que “la situació econòmica actual s’està solucionant d’una manera significativa en els anys 2016 i 2017“.

Un altre aspecte que ha destacat Gregori és que l’informe apunta que el 2018 es va entrar en la normalitat absoluta. “Bona prova d’això és que els proveïdors que el PP va deixar penjats ja estan cobrant”.

Ho hem dit moltes vegades, 2015 va ser l’any de l’estabilització, 2016 ho va ser de la normalització i a partir de 2017 va començar la recuperació. Gandia té futur i l’actual govern ho està fent possible“, finalitza Salvador Gregori.

Articles relacionats