Gandia defensa la seua candidatura com a Ciutat Europea de l’Esport en 2019

Gandia ha defensat este dissabte davant Gian Frncesco Lupattelli, president de la Federació Europea de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (ACES Europe), la seua candidatura per a ser declarada Ciutat Europea de l’Esport per a l’any 2019. L’acte s’ha celebrat al saló de plens i ha comptat amb projeccions i exposicions sobre el potencial esportiu de Gandia, amb més de huitanta clubs, èxits esportius i nombroses instal·lacions. 

La iniciativa va sorgir després de rebre de part de l’ACES una invitació per participar com a candidata per 2019. Per tal d’aconseguir la Capitalitat, el Departament d’Esports de l’Ajuntament de Gandia ha estat treballant en l’elaboració d’aquesta ambiciosa candidatura durant els últims mesos que, juntament amb altres ciutats espanyoles com Sòria, Reus o Jaca, tractaran de rebre un reconeixement que en 2018 van rebre ciutats com Guadalajara, Antequera o Sant Cugat del Vallés, juntament amb altres 15 ciutats europees com Braga, Maribor o San Remo.

Ser Ciutat Europea de l’Esport és un distintiu que cada any atorgaACES Europe en una gala en què es nomena una Capital Europea de l’Esport (entre candidatures de ciutats de més de 500.000 habitants), diverses ciutats Europees de l’Esport (entre candidatures de municipis que tenen des de 25.000 fins a 50.000 habitants), una Comunitat Europea de l’Esport (entre grups de ciutats menudes) i un grup de Pobles europeus de l’Esport (entre candidatures de municipis menors de 25.000 habitants).

ACES assigna aquests reconeixements d’acord amb els principis de responsabilitat i ètica, convençuts que l’esport és un factor d’integració social que és determinant per millorar la qualitat de vida de les persones i el benestar físic i psicològic. Valors que encaixen perfectament en la filosofia amb la qual es treballa l’esport en aquesta ciutat.

«Gandia vol ser reconeguda com a ciutat que aposta de manera decidida per l’esport com a motor econòmic, com a model de vida inspirat en la cultura de l’esforç, i com a element primordial per poder portar una vida saludable. Per això, ara volem que es reconega aquest treball que, durant anys, s’ha fet a la nostra ciutat per fomentar l’esport» va declarar Diana Morant qui afegia que «ens vam presentar a aquest reconeixement mostrant el que fem i el que som. Gandia és una ciutat perfecta per a la pràctica de l’esport que atresora dècades de tradició esportiva gràcies a un teixit social compromés i unes polítiques municipals adreçades al foment de la pràctica de l’esport des de les edats més primerenques. Aquesta tradició i aquest treball ens han fet ser bressol de grans esportistes d’elit que han arribat a defensar el nostre país en uns Jocs Olímpics, com és el cas de la mateixa Lydia Morant«.

Gandia compta amb 84 clubs esportius, des dels que treballen diàriament 4.820 esportistes federats en desenes d’especialitats tot i que les xifres del departament d’Esports xifren en prop de 8.000 gandians els que practiquen esport de manera assídua, el que suposa prop d’un 10% de la població.

Pel que fa a la xarxa d’instal·lacions esportives, hui està formada per 35 espais que inclouen dos centres esportius i un poliesportiu municipal.

En aquest punt la regidora d’Esports ha destacat que el 2015 el govern de Gandia va invertir un total de 157.927,60 € en instal·lacions esportives mentre que el 2016 la quantitat va ascendir a 294.774,40 € i el 2017 a 368.468 €.

L’alcaldessa de Gandia també ha destacat els esdeveniments esportius que se celebren cada any «amb el compromís i el treball de diferents clubs esportius locals, vam celebrar a Gandia: La Mitja Marató, la Cursa de la Dona, la Cursa contra el Càncer, el Quilòmetre Vertical, la Travessia al Port, la volta a l’Escullera, el Triatló i un llarg etcètera. Proves que atrauen desenes de milers de persones arribades de tot el territori valencià i nacional. A aquestes proves s’han sumat els últims anys altres esdeveniments puntuals com el Campionat d’Espanya de Futbol femení, el Campionat d’Espanya d’Halterofília Junior, el Campionat Internacional de Kendo o el final d’etapa de la Volta Ciclista a Espanya 2016«.

A l’hora de presentar la candidatura també s’ha fet valdre la feina que es fa amb col·lectius de la ciutat per tal d’utilitzar l’esport com a eina d’integració social amb propostes com la Volta a Peu de la Fundació Espurna, que se suma al fet de ser una ciutat membre de la Xarxa espanyola de Ciutats Saludables, credencials més que suficients per a optar a un reconeixement que suposaria l’orgull de la gran família esportiva de Gandia.

«Gandia respira esport els 365 dies de l’any, des de qualsevol edat i en qualsevol especialitat esportiva. I ara, el que volem, és compartir amb el món aquesta aposta decidida que fem per l’esport dia a dia, any a any. Perquè estem convençuts que l’aposta per l’esport, per la vida saludable, per la cultura de l’esforç, és una aposta guanyadora» va finalitzar Diana Morant.

Et Pot Interessar