15 C
Gandia
Dimecres, 30 novembre, 2022

Enguany més que mai s’han d’extremar les precaucions al prendre el bany

– Sanitat aconsella extremar les precaucions per a gaudir del bany i evitar ofegaments aquest estiu

– Enguany, a més de les recomanacions habituals, cal sumar les que s’establisquen derivades de la pandèmia per coronavirus.

– Als consells habituals, enguany cal sumar les recomanacions derivades de la COVID-19

– Es destaca la importància de respectar el temps de digestió, vigilar als xiquets i xiquetes, no banyar-se sol o si s’ha consumit alcohol

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei d’Emergències Sanitàries (SES), adverteix de la necessitat d’extremar la precaució durant aquest estiu per a poder gaudir del bany i dels esports aquàtics i evitar possibles ofegaments.

Els consells que realitzen les persones que són especialistes en emergències sanitàries a banyistes i esportistes del mig aquàtic se centren en la importància de triar llocs segurs per al bany, que estiguen vigilats per socorristes i seguir sempre les seues indicacions. A més, s’ha de respectar el significat de les banderes a la platja i evitar el bany si s’ha consumit alcohol.

La directora del SES, Begoña Arcos, ha afegit a aquestes recomanacions la d’evitar banyar-se immediatament després dels menjars. En aquest sentit, ha precisat que “la digestió pot influir en el fet que es done amb major facilitat la pèrdua de consciència o un mareig, com a conseqüència del mateix procés, la qual cosa pot donar lloc a un ofegament”.

Així mateix, segons ha explicat Arcs, “és important evitar el bany en solitari, ja que si es presenta un problema de salut, el temps de demora a alertar als serveis d’emergències pot ser vital“.

D’altra banda, és aconsellable que l’exercici durant el bany s’adapte a la mateixa condició física i a l’edat, amb la finalitat d’evitar un excés d’esforç, fonamentalment en persones adultes d’edat avançada.

A més la directora del SES ha advertit que un dels col·lectius més vulnerables de patir ofegaments és el dels menors. Per això, ha insistit que “cal vigilar-los i no deixar-los sols, principalment en les piscines”.

Telefonar al 112 i rcp bàsica

Finalment, Arcs ha recordat que, en cas de presenciar un accident aquàtic, cal avisar immediatament al 112. “Si es coneix la tècnica, és fonamental iniciar una reanimació cardiopulmonar bàsica fins a l’arribada dels serveis sanitaris. Tècnica, que també pot ser explicada telefònicament per un dels metges o mèdiques coordinadors del CICU, ha afegit.

Les persones expertes insisteixen que es poden previndre aquests accidents i disminuir les seues conseqüències seguint unes mínimes normes de seguretat com les que s’han descrit. Cal recordar que un ofegament pot produir la mort, però també seqüeles greus com a lesions pulmonars o danys cerebrals irreversibles.

Articles relacionats