El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha assistit a la comissió de treball permanent del Projecte de Recuperació del Traçat de l’Antic Trenet que unia Dénia amb Carcaixent mitjançant una via verda, a l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna, per presentar i avaluar els avanços que s’han estat realitzant des de finals de l’any 2017.
L’Ajuntament de Tavernes ha presentat diverses propostes per a continuar la via verda una vegada es concreten els trams de Simat i Benifairó per a ampliar la línia ciclopeatonal en direcció a Xeraco.
Bort durant aquesta comissió ha estat acompanyat pel sotsdirector general de Mobilitat i Obres Públiques de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Llin; el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez; l’alcalde de Tavernes de la Valldigna, Jordi Juan, i el regidor de Medi Ambient d’Alzira, Pep Carreres. També han assistit a la reunió de treball distints alcaldes dels municipis implicats com Benifairó, Xeresa, la Barraca d’Aigües Vives, Guadassuar o Carcaixent.
Josep Bort durant la seua intervenció a la reunió de seguiment ha manifestat que “la mobilitat blana té la capacitat de transformar la nostra forma de viure i entendre el territori”. I ha continuat, “és molt encoratjador el treball que s’està fent des de les comarques de la Ribera, la Valldigna i la Safor per dur endavant aquesta via verda”.
La Diputació de València, mitjançant l’àrea de Medi Ambient, que dóna recolzament a aquest projecte ha realitzat un estudi de factibilitat per a la realització de la via verda en el tram ferroviari Carcaixent-Dènia, amb una longitud de més de 52 quilòmetres de via cicloturista, senderista i de persones amb mobilitat reduïda i, implicarà als municipis d’Alzira, la Barraca d’Aigües Vives, Benifairó de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, continuarà per la comarca de la Safor, i servirà de nexe d’unió entre Oliva i el nord de la província d’Alacant.
L’elaboració de l’estudi de factibilitat, que ha realitzat la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, ha tingut com a objectiu essencial analitzar les possibilitats d’ús alternatiu com a via verda que acredita aquest traçat de ferrocarril en desús, sobre el traçat finalment considerat.
Aquesta via verda constituirà un eix vertebrador del territori i a més el fomentarà el respecte pel medi natural i, facilitarà la connexió entre els diferents nuclis rurals, a més, també serà una manera de promoure l’esport i d’esta manera que la ciutadania acolla hàbits més saludables.
A més, tal com va assenyalar el diputat Bort: “es crearan noves oportunitats d’ocupació gràcies a les activitats econòmiques associades a l’ús de la bicicleta i al desenvolupament no motoritzat del territori”.
La reunió ha estat organitzada per l’Ajuntament de Tavernes, amb la intenció de fer un seguiment general del projecte entre comarques, per a presentar i avaluar els avanços que s’han realitzat fins el moment i posar en comú les futures accions dels municipis implicats.
El projecte de recuperació d’esta línia antigament ferroviària suposarà comptar amb un eix vertebrador al territori valencià mitjançant una via verda que esdevindrà una xarxa ciclopeatonal, que a la vegada fomentarà l’activitat física, el respecte pel medi ambient i el turisme sostenible d’interior i de costa. Actualment, el tram ja està habilitat des d’Alzira fins la zona del Portitxol.