Els mitjans d’extinció aconsegueixen perimetrar l’incendi de Llutxent després de cremar 1.500 hectàrees

Vista des de la Drova. Foto: APEIF.

L’incendi declarat aquest dilluns al terme municipal de Llutxent (la Vall d’Albaida) comença a estar perimetrat pels efectius que treballen en les tasques d’extinció, i la seva empremta gairebé arriba a les 1.500 hectàrees, encara que no totes són de massa forestal ja que també s’inclouen camps agrícoles sense ús i matolls, segons ha explicat el director de l’Agència d’Emergències i Seguretat de la Generalitat Valenciana, José María Ángel. Així, ha precisat que si el vent i el grau d’humitat «segueixen funcionant com ara, anirem avançant en una resolució poc a poc però molt efectiva». De fet, ha dit que el foc «comença a estar perimetrat» i esperen que l’empremta de l’incendi no avance encara que sí tenen por d’algun rebrot.

Com a conseqüència del foc, que va obligar a evacuar aquest dilluns a unes 2.500 persones de la zona de la Drova i dues urbanitzacions, romanen afectades dues carreteres provincials: la CV-608, de Llutxent a Pinet, tallada a partir del punt quilomètric 3,500 i la CV-675, de Gandia a Simat, tallada, segons la Diputació. Durant la nit han estat treballant en l’extinció tots els operatius terrestres, gairebé 400 efectius, i segons ha subratllat Àngel, s’ha comptat amb el «millor aliat» en aquest cas: una evolució climatològica favorable amb «gairebé gens de vent» i una càrrega d’humitat «important», que va facilitar que pogueren avançar els mitjans per terra fins que aquest dimarts a les 7.00 hores s’han incorporat els aeris, que estan realitzant un treball «coordinat» a «punts calents» per evitar reproduccions. Al migdia, segons informa el 112 GVA, es trobaven treballant en el lloc, amb relleus successius, 600 efectius terrestres i 22 aeris. Entre ells, per part de la Unitat Militar d’Emergències (UME), hi ha desplegats 264 militars, 70 vehicles i dos helicòpters que treballen en dos torns.

Segons ha explicat Àngel, les tasques d’extinció estan evolucionat de manera «molt lenta», ja que es tracta de llocs «inhòspits», amb una topografia «complexa» amb desnivells de fins a 400 metres en algun lloc, i que fan «impracticable» poder usar els operatius terrestres en aquests punts, ha dit. Amb els mitjans aeris, s’està refrescant el terreny amb les descàrregues i també amb retardant «per possibilitar millors capacitats dels operatius terrestres».

El lloc de comandament.

Les causes

Pel que fa a les causes, ja que diumenge a la vesprada es van registrar grans tempestes amb càrrega elèctrica, es veu com «possible» que un llamp estiga en l’origen del foc, de la mateixa manera que en el cas dels onze incendis declarats aquest dilluns a la província de València, alguns d’ells també de «virulència», encara que el vent o la climatologia, juntament amb la perícia dels bombers, van ajudar al control. De fet, segons informa la delegació territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en el seu compte de Twitter, uns 560 descàrregues procedents de llamps es van registrar aquest dimarts dins el territori valencià, amb tempestes de matinada i a la tarda nit. A la zona, d’acord amb Aemet, durant l’any hidrològic, des l’1 d’octubre de 2017, ha plogut molt poc, aproximadament la meitat del que sol ser normal. A l’estació meteorològica de Llutxent s’han registrat 281,3 l / m2, quan el normal són 539,7 entre octubre i juliol, segons explica. En el moment de l’incendi, es va registrar a l’estació propera de Barx una temperatura màxima de 36,2ºC a les 17.50 hores, i la nit ha estat càlida, amb una mínima de 21.1ºC.

Et Pot Interessar