Els dubtes sobre l’aprovació dels pressupostos deixen en paper mullat les promeses de Sánchez a Puig

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va garantir al president de la Generalitat, Ximo Puig, en la recent visita que aquest va fer a la Moncloa, que els Pressupostos Generals de 2019 contemplarien un 10% d’inversió territorialitzada per al País Valencià. El que no està garantit, no obstant, és que el Govern vaja a poder aprovar els pressupostos, amb la qual cosa les promeses de Sánchez a Puig quedarien en paper mullat.

D’altra banda, els grups parlamentaris amb representació en les Corts Valencianes han valorat l’assistència del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a l’acte institucional del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, però han assenyalat que esperen que la seua visita comporte compromisos i «una voluntat» amb les reivindicacions valencianes.

Sobre aquest tema, el portaveu de Compromís, ha assenyalat que s’ha d'»aprofitar» la participació de Sánchez a l’acte institucional per a traslladar-li les exigències valencianes com «el tracte just en la reforma del sistema de finançament, inversions justes i el deute històric».

En similars termes s’ha pronunciat el portaveu adjunt de Cs, Juan Córdoba, per a qui la jornada d’aquest dimarts és «un dia de celebració» dels valencians, per la qual cosa els «alegra» l’assistència de Sánchez que esperen que «s’acorde de la Comunitat, fonamentalment en els temes econòmics com el Corredor Mediterrani i l’infrafinançament».

Antonio Estañ de Podem ha considerat que la presència del president del Govern ha de ser «un bon moment» perquè els anuncis que va fer Puig, després de la seua reunió del passat dimecres amb Sánchez, «apareguen en els pressupostos», després de «haver sigut rebaixats per Moncloa», així com per a insistir que «es donen terminis» a la reforma del sistema de finançament.

Per la seua banda, la portaveu i presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha valorat que Sánchez estiga en el dia de la Comunitat Valenciana, però «que complisca el que ha promès» amb les inversions per a la Comunitat en el pressupost de 2019 ja que ha lamentat que «Puig va dir que Sánchez s’havia compromès amb el 10% de les inversions en els pròxims PGE i Moncloa l’endemà va dir que això seria així sempre que hi haguera disponibilitat pressupostària».

Per tant, ha considerat que es tracta de promeses sense contingut» i «una nova mentida de Puig» que «intenta traure algun rèdit de la seua visita». «El que volem és que demà no només vinga, sinó que a més vinga a complir amb totes les reivindicacions dels valencians com el canvi de model de finançament, i que en els PGE de 2019 hi haja una inversió del 10% per a la Comunitat».

Et Pot Interessar