13.4 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

El programa de prevenció de càncer colorectal convida a participar a 2.400 persones de huit municipis de la Safor

• L’objectiu és diagnosticar i tractar precoçment possibles lesions, tant malignes com benignes, gràcies a aquest sistema de garbellat

• S’inclou en aquesta fase a les persones entre 50 i 69 anys de Vilallonga, Ador, Alfauir, Almiserà, Castellonet de la Conquesta, Llocnou, Palma i Ròtova

El Centre de Salut Pública de Gandia reprén el programa de Prevenció de Càncer Colorectal (PPCCR) convidant a participar a partir del 6 d’abril a 2.400 persones d’entre 50 i 69 anys de la zona bàsica de salut de Vilallonga/Ador del departament de Gandia.

Aquesta àrea comprén els següents municipis de la comarca de la Safor: Vilallonga, Ador, Alfauir, Almiserà, Castellonet de la Conquesta, Llocnou de Sant Jeroni, Palma de Gandia i Ròtova.

Des del centre de Salut Pública recorden la importància de participar en aquest programa de garbellat amb la finalitat de detectar el càncer de còlon en estadis precoços fins i tot abans que apareguen símptomes, la qual cosa permet millorar el pronòstic i poder aplicar tractaments menys agressius.

A més, mitjançant aquest programa també es duu a terme la detecció i tractament de pòlips de còlon. Aquests tumors es consideren benignes, no obstant això, amb el pas del temps podrien ser malignes i arribar a donar lloc a lesions canceroses, especialment els pòlips adenomatosos, per la qual cosa també resulta fonamental detectar-los i tractar-los a temps.

El PPCCR es va iniciar en el departament en 2014. El garbellat es duu a terme mitjançant la realització cada dos anys d’una prova de detecció de sang oculta en femta a la qual es convida a participar un total de 20.766 persones.

Per a això, es remet un kit per a la presa de mostra al domicili de les persones que han acceptat participar. A les persones amb una prova de sang oculta en femta positiva se’ls ofereix la possibilitat de realitzar una colonoscòpia, per a completar l’estudi.

La taxa de casos positius en el departament de salut de Gandia detectats amb aquest programa en l’últim any és d’un 5,84%. Així, en 2020 es van analitzar 6.063 tests de sang oculta en femta, dels quals 354 van ser positius.

Aquest programa en el departament es coordina des del Centre de Salut Pública de Gandia, i en ell participen gran nombre de professionals de l’àmbit sanitari, tant dels equips d’Atenció Primària com dels serveis de laboratori, admissió, medicina digestiva, anatomia patològica, cirurgia, oncologia i radiologia de l’hospital Francesc de Borja.

El càncer de còlon

El dia 31 de març se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon. El càncer colorectal representa en l’actualitat un important problema de salut pública als països occidentals, que afecta homes i dones, especialment a partir dels 50 anys.

Nacionalment, aquest és el càncer més freqüent, i el segon en mortalitat. Mentre que en la Comunitat Valenciana és el segon càncer més freqüent, i suposa la segona causa de mort per càncer tant en dones (després del de mama), com en homes (després del de pulmó).

Els factors de risc modificables d’aquest càncer són: l’obesitat, el sedentarisme, factors dietètics (inclòs l’alt consum de carn roja, carns processades i carns cuinades a temperatures molt altes, així com el baix consum de fibra), el tabaquisme i el consum d’alcohol.

Articles relacionats