19.9 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

El Morabit de Marxuquera serà un nou referent turístic de Gandia

– Gandia recupera el Morabit de Marxuquera per ser referent patrimonial i turístic

 Ja ha finalitzat la primera fase de l’obra del projecte de rehabilitació i està previst que puga obrir-se al públic a principis del 2021, per a fer visites guiades planificades. Les obres han tingut un pressupost de 121.000 euros, el 50% provinent de l’Ajuntament de Gandia i el 50% restant de les ajudes dels Fons FEDER, que s’atorguen a projectes per a la conservació del patrimoni, a través de la Generalitat.

Gandia El Morabit de Marxuquera 1Paral·lelament, el departament de Patrimoni treballa ja en la instal·lació, pròximament, d’un Centre d’interpretació sobre la Cova de les Meravelles, la Vall de Marxuquera o els treballs agraris tradicionals d’aquesta zona. L’entorn del Morabit servirà també per a crear un espai ambiental on conéixer els arbres i cultius tradicionals. I hi haurà un accés directe per tal de poder visitar la Cova de les Meravelles.

Diana Morant ha assenyalat que “Gràcies a aquestes obres hem rescatat també elements que es desconeixien sobre aquest monument, amb la qual cosa ens permet reescriure la seua història… Hem convertit el Morabit de Marxuquera en una referència patrimonial i turística”.

Per la seua banda, Alícia Izquierdo va explicar que “El futur centre d’interpretació serà una finestra oberta a aspectes tan interessants com l’art paleolític de la Cova de les Meravelles… Parlarà de la neu, del seu comerç, del conjunt de les neveres que té la vall de Marxuquera i els voltants. I com no, de la vida rural a Marxuquera durant els últims tres segles”.

Futur Centre d’interpretació

Des de la regidora de Patrimoni s’està treballant ja per a instal·lar-hi, pròximament, en una segona fase, tot el que s’hi mostrarà a l’interior del futur Centre d’interpretació, amb continguts sobretot audiovisuals (per no trencar l’estètica de l’edifici), sobre la Cova de les Meravelles, la Vall de Marxuquera o els treballs agraris tradicionals d’aquesta zona. “El futur centre d’interpretació serà una finestra oberta a aspectes tan interessants com l’art paleolític de la Cova de les Meravelles, l’intens poblament neolític en les coves que voregen aquesta vall (l’ús d’algunes d’elles com a santuaris en època iber-romana).

Parlarà de la neu, del seu comerç, del conjunt de les neveres que té la vall de Marxuquera i els voltants. I com no, de la vida rural a Marxuquera durant els últims tres segles”. Izquierdo ha anunciat també que l’entorn del Morabit servirà també per a crear “un espai ambiental on conéixer els arbres i cultius tradicionals de la zona, i una talaia privilegiada des d’on poder observar l’increïble paisatge que l’envolta. La novetat també és que hi haurà un accés directe per tal de poder visitar la Cova de les Meravelles”.

Les obres

La restauració d’aquest edifici ha permés consolidar tota l’estructura per a assegurar-se que sobrevisca al pas del temps. I, en el seu interior, es podrà parlar extensament sobre la història d’aquest meravellós paratge.

Així, en els treballs de restauració, s’ha introduït una solució de cal i ciment líquid en els badalls que tenia i, posteriorment, s’han posat unes grapes que s’han recobert amb el mateix tipus de morter tradicional de la construcció.

D’aquesta manera, s’ha aconseguit reforçar tota l’estructura i assegurar-se que es mantindrà en les millors condicions per al seu futur ús com a Centre d’Interpretació.

Les obres, en un principi, havien de finalitzar el mes de juny passat, però la Generalitat Valenciana va donar més temps a causa de l’estat d’alarma.

La història del Morabit

La troballa d’aquesta construcció es va produir per casualitat, ja que es trobava inaccessible entre el profús bosc mediterrani.
Així, els moviments de terra dels anys 60-70 del segle XX a la recerca de noves parcel·les per a cultiu de la taronja van posar al descobert el Morabit. Es tracta d’una construcció insòlita, que data finals del segle XVII.

La seua edificació és cilíndrica, composta per una coberta amb una volta de maçoneria d’uns 7 metres de diàmetre i una altura total de 6 metres, amb una xicoteta llanterna.

Presenta dues plantes voltades comunicades per una escala. En la planta superior presenta una obertura en un costat. En la part baixa es troba la porta d’accés i finestres de xicotetes dimensions.

La fàbrica del Morabit és de cudols gruixuts, pedra trossejada per a la volta, i rajola a les portes i finestres, estant declarat com Bé d’Interés Cultural en l’informe de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià i Paisatges Espanyols publicat en el BOE el 13/12/1982.

Articles relacionats