11.3 C
Gandia
Divendres, 3 desembre, 2021

EL COSIDOR

G. CABANILLES            

El terme cosir s’ha posat de moda a l’argo polític i ací per les nostres comarques ha estat el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, el principal usuari de la metàfora. Puig ha reivindicat el copyright i a través del seu cap de gabinet se n’ha ocupat de recordar que va ser el primer en emprar el terme abans de que es posara de moda al convuls comité federal del PSOE de diumenge. Puig vol cosir el PSOE després d’haver contribuiït a descosir-lo, i ara vol aprofitar la celebració del Nou d’Octubre per a cosir la Comunitat Valenciana, que deu estar ben descosida, sobretot territorialment, veient l’acepció que Puig li vol donar a la paraula. Sembla realment sorprenent que amb la feina que ha de tenir Puig cosint el PSOE, encara tinga temps per cosir este territori.

Així que, la commemoració del 9 d’Octubre servirà, segons la Generalitat, per a “cosir” la Comunitat Valenciana, “estar en les tres províncies” i que siga “de tots”. Ha estat el director del gabinet del president de la Generalitat, Arcadi España, qui ha emprat el terme en la presentació de la programació d’activitats per al 9 d’Octubre.

L’aposta bàsica” del president de la Generalitat, segons España, és “aixecar la hipoteca reputacional” i “cosir” la Comunitat Valenciana, expressió que, ha recalcat, és pròpia de Puig amb anterioritat que este cap de setmana al Comitè Federal del PSOE “es posaren de moda”.

Es podria canviar l’eslògan de la celebració, i en compte de cantar ‘Tots a una veu’, cridar “Tots a cosir”  com el ‘leiv motiv’ per unir i acabar amb els enfrontaments entre valencians: “entre bons i dolents valencians, o que parlen una llengua oficial o les dues”, ha dit el cap de gabinet.

D’esta manera, ha recalcat que per a aconseguir “aixecar la hipoteca reputacional” els valencians deuen “estar units” i demostrar “tots junts” que “no som els del victimisme sinó els que demanem la igualtat entre espanyols”.

I com no som els del victimisme, Puig, qui en sis ocasions va votar en contra d’una reforma del model de finançament mentre governava Zapatero, ha convocat un acte este dimecres al Círculo de Bellas Artes de Madrid per a reivindicar un finançament justa i “visibilitzar la unitat” entre tots els valencians per a demanar un nou model “no de manera victimista, sinó per justícia”. 

“Cosir” el territori és una bona idea, i Puig ha començat a aplicar-la: el mateix esforç invversor (o més, per allò de compensar greuges anteriors) mereix buscar iguanadonts a la pedrera del Mas de la Parreta de Morella, que la rehabilitació d’un monestir cistercenc a la Valldigna, sobretot si a Morella governa el PSPV i a la Valldigna no. Això és cosir. 

 

Articles relacionats

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

últims articles