23.2 C
Gandia
Dijous, 30 novembre, 2023

El CDR la Safor crea crear el primer mapa de terres agrícoles abandonades de la comarca

– El CDR La Safor crea el primer mapa de cultius abandonats amb l’ús d’imatges del satèl·lit Sentinel-2 del programa Copernicus

L’abandonament de terres agrícoles és un problema cada vegada més gran a la Safor, una comarca eminentment citrícola. Durant els últims anys la difícil situació que viu el sector citrícola ha provocat un abandonament generalitzat de moltes explotacions. La falta de relleu generacional, la competència amb països estrangers, la conjuntura de mercat internacional, l’especulació urbanística, la falta de rendibilitat de les xicotetes explotacions i les polítiques agrícoles desfavorables per al sector citrícola valencià són alguns dels factors que poden estar darrere d’aquest fenomen.

El CDR La Safor ha dut a terme una investigació que té com a objectiu quantificar l’abandonament de terres agrícoles amb l’us d’imatges del satèl·lit Sentinel-2 del programa Copernicus de la Comissió Europea. Esta investigació ha permés avaluar el potencial d’aquestes dades per detectar l’abandonament de terres i crear així el primer mapa de terres agrícoles abandonades de la comarca. Aquesta metodologia, basada en dades de satèl·lit i tècniques d’intel·ligències artificial, obri les portes al seguiment anual dels cultius de cítrics i es presenta com a una ferramenta clau per a la gestió de l’abandonament de terres agrícoles.

Els resultats obtinguts són prometedors i ens permetran conéixer la magnitud del problema a la nostra comarca. La investigació ha sigut finançada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de COCEDER, i es presentarà en les pròximes setmanes dins de les activitats programades pel CDR La Safor.

Articles relacionats