– El CDR la Safor assessora a 75 persones a través del programa d’assentament i fixació de persones als pobles de la Safor
– El CDR la Safor, a través del programa “Volver al pueblo” de COCEDER, ha atés més de 60 persones interessades a desplaçar-se als pobles de la comarca per emprendre una nova vida, i més de 10 persones de la comarca que buscaven recursos per quedar-se al seu poble.
El programa “Volver al pueblo” de COCEDER és una iniciativa que fa 4 anys que està en marxa, treballant per l’assentament i fixació de persones en el món rural. Per realitzar aquesta funció, el programa treballa en diferents línies d’acció: per un costat, el desbloqueig i la captació de recursos existents al territori que possibiliten l’arribada de noves persones, com són les cases, les terres i els negocis sense relleu generacional o altres ofertes de treball; per l’altre, l’atenció i acompanyament personalitzat de cada cas, tant si és una nova família que busca començar una nova vida a un poble, com si és una persona del poble que necessita trobar recursos per quedar-s’hi, com qualsevol cas de cerca de faena o d’acompanyament a l’emprenedoria rural.
D’altra banda, també estan les tasques vinculades a la sensibilització i conscienciació de la població sobre la problemàtica del despoblament, així com la intermediació amb actors públics i privats que poden jugar un paper en aquesta qüestió. A través d’aquestes funcions, el que es pretén és facilitar l’habitabilitat dels pobles, posar voluntats i actors en comú, línies d’acció i intervenció, tot per mantindre a la població ja existent als pobles i per promoure i aconseguir l’arribada de noves persones pobladores al medi rural.
Aquest any ha estat el primer any que el CDR la Safor ha executat de manera integral aquest programa amb dos perfils tècnics al capdavant: el de facilitadora rural i el d’orientadora laboral enfocada a acompanyar l’emprenedoria de la gent dels pobles i de les nouvingudes.
Pel que fa al perfil de la facilitació rural, aquest any s’han obtingut captar desenes de recursos en matèria d’habitatge, terres i negocis en la comarca de la Safor gràcies al treball en xarxa amb altres entitats i actors, recursos que es poden consultar en el banc de recursos en la web del programa “Volver al pueblo“. Així mateix, s’han acompanyat més de 60 persones interessades a desplaçar-se als pobles per iniciar una nova vida, entre les quals destaquen dos casos d’assentament d’èxit que prefereixen mantindre l’anonimat. També s’ha acompanyat persones dels pobles de la comarca en la recerca de recursos o en tornar al seu poble, amb uns quants casos d’èxit.
Pel que fa al perfil de l’orientació laboral, aquest any s’han realitzat més de 25 atencions a persones dels pobles de la comarca, amb bastants casos d’èxit en la recerca laboral, algun cas d’èxit en l’emprenedoria rural de joves de la comarca, concretament dins del sector agrícola, i en l’acompanyament i millora de negocis locals que necessitaven reformular el seu model de negoci. Així mateix, de cara a l’any que ve ja hi ha llista d’espera per al primer acompanyament a l’emprenedoria per a persones dels pobles de la comarca i per a alguna de les persones que vol desplaçar-se a viure a algun poble de la Safor.
Pel que respecta a la sensibilització i conscienciació, des de l’àrea s’han organitzat diferents actes i jornades sobre les oportunitats de sectors econòmics com el primari, sobre la importància de l’escola per assentar i fixar habitants als pobles i sobre els factors que fan possible la vida als pobles, en el passat i en el present, concretament en els pobles de la Vall de Vernissa, una de les zones de la comarca amb més possibilitats de patir els efectes del despoblament. En definitiva, des de l’equip es valoren positivament els resultats del servei, subvencionat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, tot i que asseguren que afrontar els problemes demogràfics i socioeconòmics del medi rural és una carrera de fons que requereix molt d’anàlisis, intervenció, paciència i sensibilització a peu de poble. Una tasca en la qual pretenen seguir treballant l’any vinent.