CONSULTA A TAVERNES: NI INFORMACIÓ, NI TRANSPARÈNCIA NI GARANTIES

JESÚS FRARE            

 

És, per tant, una iniciativa en contradicció amb el mateix esborrany d’instrucció sobre consultes ciutadanes de Tavernes, on s’estableix que s’ha de donar una informació “tan àmplia com siga possible sobre el tema objecte de debat, sobre el procediment emprat, terminis, fases…, per a garantir la transparència del procés i facilitar la participació” (instrucció 4a). La data d’inici de la consulta es notificà al Ple ordinari de l’Ajuntament de dilluns, a poques hores de l’inici d’aquesta, on la regidora socialista Maria Pilar Altur va fer constar, al torn de precs i preguntes, que se n’havien assabentat allí mateix. El regidor d’Esquerra Unida, Eduardo Boronat, també va constatar la falta d’informació respecte a aquest procés.
L’opacitat del procediment fa que només puguen conèixer el contingut de la consulta les persones de Tavernes amb clau d’accés al portal de participació. Aquelles persones sense ordinador o sense “habilitats per a la informàtica”, se n’hauran d’assabentar de la formulació de les preguntes a l’Ajuntament i, fins i tot, en el mateix moment de fer servir el sistema habilitat de votació assistida per persones funcionàries, un fet completament allunyat d’un vot informat i fruit de la reflexió.
Però, per a accedir a la consulta només cal el DNI o un document identificatiu, amb la data de naixement com a clau d’accés. Es donen, per tant, totes les facilitats per al vot suplantat de qualsevol persona veïna de Tavernes i majors de 14 anys, fet que no es podrà denunciar perquè no existeix cap mecanisme d’observació del procés: l’Ajuntament serà l’únic coneixedor del seu desenvolupament.
Recordem que, al ple de dilluns, es parlà de tres mecanismes de votació: el telemàtic; el telemàtic presencial i assistit i el presencial mitjançant paperetes, sense que s’haja dit res del sistema de recollida i custòdia d’aquestes paperetes durant els 10 dies que restarà oberta la consulta, i, per tant, sobre les garanties per a que no siga manipulat per sostracció, substitució o introducció fraudulenta de vots.
Les que hagen decidit no participar de la consulta, tampoc estaran informades del seu abast i el contingut. Els mitjans d’informació hauran de consultar directament a l’Ajuntament i, pel que fa a una persona veïna de Xeraco, Benifairó, Favara o Cullera, podran saber amb detall el que es pregunta a una consulta de Groenlàndia o l’Equador, però no a les de Tavernes.
Ens refermem en la idea, per tant, que estem davant d’un procés sense transparència, sense informació i sense garanties, amb dues preguntes evasives sobre la presència de maltractament animal al programa de festes per a generar un argument legitimador de la decisió de l’alcalde Jordi Juan que, des del 2011 i fins ara, ha garantit la continuïtat dels linxaments de bous a Tavernes de la Valldigna carregant el 100% del seu cost als pressuposts municipals.

Et Pot Interessar