LA POLICIA XIFRA EN 163.000 EUROS LA DESPESA DE CASTELLANO EN ACTIVITATS DE CAÇA REGALADES

 

L’informe de la Policia, amb data de juliol del passat any i després de fer reconstruccions comptables i comprovacions de dates a través de fotografies en arxius de la trama, se centra en les activitats cinegètiques en les quals haurien participat Huerta i Castellano, entre uns altres, sufragades pel primer d’ells, segons les manifestacions realitzades en el seu moment per l’exgerent d’Avialsa, Francisco Alandí, sota la premissa d’ «influir amb açò en les decisions» que poguera adoptar l’exconseller per a afavorir al seu grup.

En 2007 la Policia considera que es pot establir la participació de l’exconseller en caceres organitzades per Aprofitaments Cinegètics -que va facturar a Avialsa en eixe mateix any més de 64.000 euros- perquè l’amo d’eixa companyia, Andrés Emiliano Castedo, li traslladava a Huerta que esperava que totes les monteries hagueren sigut de la seua «completasatisfacció» i existeix un arxiu amb 19 imatges on «indubtablement» es reconeix a Huerta i Castellano i a Emilio Máñez, extinent d’alcalde de Quartell i també investigat en la causa. En una altra de les imatges apareix l’empresari José Miguel Pérez Taroncher, també contractista de l’exconseller.

La Policia infereix que el cost total d’eixa cacera en la qual va participar l’exconseller i els seus «afins» va ser de 43.643 euros a compte d’Avialsa. L’empresa les va arribar a pagar abans de rebre les dues factures emeses i que es van conceptuar amb ‘Despesa de Professional Independent’ i ‘Projecte R+D Reforestació Aèria’.

Segons la Policia, en la resta de 2007 i 2008 hi ha constància documental de l’existència de moltes altres caceres en les quals hauria estat Castellano, encara que no és possible acreditar «fefaentment» la seua presència. No obstant açò, afig que en 2009 el succeït sí els habilita per a derivar l’existència de noves responsabilitats penals a l’exconseller ja que, segons l’Agència Tributària, eixe any se li imputava per Aprofitaments Cinegètics una despesa de 9.280 euros, uns diners que consideren que no va pagar ell sinó que es va fer càrrec del mateix el propi Horta.

A la Policia li consten altres moments: al desembre de 2009 un allotjament en un hotel d’Albacete amb afins en una reserva feta per Aprofitaments Cinegètics i sopars en un restaurant -per pagaments de 1.712 euros i amb import de les monteries de 47.435-, que van ser assumits per Huerta per mediació de les seues societats. També es va repercutir a Avialsa per l’empresa de caça una estada en l’Hotel Villagadea d’Altea, en quatre suites i per import de 1.450 euros, i on es va fer càrrec de despeses Taroncher. Es va sumar també a pagar pel grup un menjar per 350 euros i el catering de la cacera per 2.100.

No obstant açò, en aquest cas la Policia no ha pogut constatar la facturació associada repercutida al grup, un fet que, per als agents, «conjugaria» amb la declaració de l’exgerente que l’exconseller en eixa ocasió li va demanar «5.000 euros en efectiu per a eixa cacera», la qual cosa explicaria que fóra ell qui pagara directament el servei.

Per a la Policia, el document «més rellevant i incriminatori» és una resolució d’abril de 2008 que va subscriure l’exconseller que va resoldre autoritzar eixa despesa de quasi un milió d’euros que es diu que es va prestar al desembre de 2007, encara que es va emetre la factura el dia 15 i es va carregar al pressupost de 2008.

Et Pot Interessar