18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Compromís denuncia que la Fundació Jaume II va desviar 4´3 milions entre 2004 i 2009

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha denunciat que la Fundació Jaume II el Just, amb seu al Monestir de la Valldigna, va desviar, entre els anys 2004 i 2009, 4.291.878,47€ dels seus pressupostos a empreses investigades per conformar un entramat que presumptament servia per al pagament de suborns a dirigents populars i per finançar de manera il·legal les campanyes del PP, segons ha informat la formació en una nota.

“Estes dades demostren que el PP va convertir el Monestir en l’epicentre d’una trama corrupta que desviava diners que en lloc d’anar a educació, sanitat o dependència acabaven en sobres i en campanyes il·legals del Partit Popular. La Fundació Jaume II el Just va funcionar com una escola de corrupció per a persones clau d’esta trama com Marcos Benavent, vinculat a Alfonso Rus, o Maria José Alcón, vinculada a Rita Barberá”, ha afirmat Ferri.

En juny de 2016, Ferri ja va denunciar el desviament de 1.601.259,15€ d’esta Fundació a través de 56 factures a l’empresa Thematica Events. Les factures corresponen a àmbits molt diversos que van des de l’organització de festivals o esdeveniments, fins al lloguer d’un cotxe per al desplaçament del gerent de la Fundació, Vicente Burgos. Segons les investigacions policials, esta empresa va ser impulsada pel llavors treballador de la Fundació Marcos Benavent, com a part del mecanisme per a desviar diners públics.

En segon lloc se situa la constructora Cleop, investigada com a finançadora del Partit Popular, la qual va rebre de la Fundació, entre 2005 i 2008 un total de 1.454.330,81€. Esta empresa es destacava en les gravacions investigades per la policia com una de les preferides per Benavent i Maria José Alcón, qui també formava part de la Fundació en representació de l’Ajuntament.

També destaquen els 974.620,73€ que va rebre l’empresa Comunicación Gráfica Siglo XXI, i els 322.011,05€ que va rebre l’empresa Universo Selección, societat d’Enrique José Sospedra Barberá, nebot de la llavors alcaldessa de València, Rita Barberá.

Els 55.113 € restants es van repartir entre altres empreses de la trama com Bergamir, La Gráfica Integral, Via Libre, Engloba, Processcolor i WIC.

En total, més de 4 milions d’euros abonats a deu empreses de la trama del cas Taula entre 2004 i 2009, en una Fundació que es troba en procés de liquidació després que la gestió del Partit Popular deixara un forat d’11 milions d’euros.

“Per tot això considerem fonamental el treball que està duent a terme la comissió d’investigació del cas Taula a Les Corts, per a traure a la llum tot el saqueig, delimitar les responsabilitats polítiques i aconseguir que la corrupció no torne mai més a les institucions valencianes”, ha conclòs Ferri.

Articles relacionats