13.9 C
Gandia
Dijous, 29 febrer, 2024

ANÀLISI ELECTORAL EXPRÉS

G. CABANILLES        

Hi ha tantes conclusions a extraure del resultat de les eleccions generals d’este diumenge que s’imposa una anàlisi exprés. Per començar, el matrimoni García Ferreras-Ana Pastor, i la candidata del PSC Carme Chacón, han començat a cavar la sepultura de Pedro Sánchez. La frase que més ha repetit Toni García Ferreras en el programa especial de la nit electoral és que el resultat del PSOE “és el pitjor de la seua història”, una i altra vegada, fins i tot il·lustrat amb un gràfic comparant l’evolució del vot socialista des dels inicis de la democràcia. L’operació per eliminar a Sánchez està en marxa amb el suport aeri dels mitjans chaconistes.

A València Ximo Puig hauria de pensar en deixar el càrrec de secretari general del PSPV i disfrutar plàcidament del temps que li puga quedar com a president. Tot i això, cal reconèixer la seua habilitat per a fer els càlculs de la desfeta: María Such, la filla de l’amic, ocuparà escó al Congrés, i Ciprià Císcar es queda fora. Això vol dir que Ximo Puig s’olorava la catàstrofe amb una aproximació milimètrica. Puig no queda ara en situació ni de demanar explicacions a Pedro Sánchez, perquè qui primer se les ha de demanar és ell mateix. Tanmateix, no seria la primera vegada que l’exalcalde de Morella demana comptes als demés havent quedat pitjor que ningú.

A EUPV, d’altra banda, no cal ni que es molesten en demanar dimissions perquè no hi ha gent ni per a dimitir. El colp que ha patit esta coalició recomana una reconstrucció des de les runes amb nous mètodes, sense renunciar, per exemple, al màrketing que tan bé li ha anat a Compromís. No és prou amb ser pur d’idees si eixes idees no es transmeten de forma adequada, i és evident que EUPV s’ha quedat pel camí perquè tenia un producte que no ha sabut comercialitzar. EUPV té una base municipalista relativament forta per a encetar el procés de reconstrucció.  

Articles relacionats