15.6 C
Gandia
Divendres, 3 desembre, 2021

Algunes qüestions clau sobre les vacunes per a la Covid-19

–  Què se sap hui dia de la seua eficàcia?, i de la seua seguretat?, quants milions de dosis ha adquirit Espanya?

Tractem d’aclarir algunes de les qüestions que estan sorgint aquests dies sobre les vacunes, OCU insta a més a les autoritats sanitàries que assumisquen el lideratge que els correspon i promoguen de forma decidida una política d’informació i transparència que buide dubtes i incerteses. 
I demana als ciutadans que eviten compartir informació no verificada que provinga de fonts dubtoses

Davant l’imminent inici de la campanya de vacunació, anunciada per al 27 de desembre per la Comissió Europea, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) tracta d’aclarir algunes de les principals qüestions que es plantegen sobre la seua efectivitat i seguretat mitjançant deu qüestions clau:

1. Què se sap sobre la seua eficàcia? Sembla molt elevada en la disminució de casos simptomàtics de la Covid-19, tant per a la vacuna de Pfizer com per a la de Moderna, a punt de ser aprovades.

2. Amb les presses, s’han saltat alguns passos per a desenvolupar-les més ràpid? No. És veritat que fins ara es tardaven uns 10 anys, però els ingents recursos econòmics i humans mobilitzats han permés avançar molt de pressa. A més, s’han abreujat els procediments per a l’autorització, al mateix temps que s’ha permés realitzar algunes fases de la investigació clínica en paral·lel.

3. Serveixen els assajos clínics per a detectar problemes de seguretat? Així és, permeten demostrar l’eficàcia i la seguretat d’una intervenció sanitària, siga una vacuna o qualsevol altre medicament.

4. I què passarà si apareixen problemes després, una vegada vacunats? L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris és l’encarregada de realitzar un seguiment posterior al nostre país. Si es detectara algun efecte advers greu, l’Agència Europea de Medicaments suspendria la seua comercialització en tota Europa.

5. Qui rebrà les primeres dosis? A Espanya seran els professionals de centres sociosanitaris, el personal sanitari de primera línia, les persones majors o discapacitades que visquen en residències i els grans dependents.

6. Hi haurà vacunes per a tots? S’està fent el possible perquè així siga. La Unió Europea ha pactat ja més de 1.300 milions de dosis per a tots els europeus amb diferents companyies disposades a fabricar-les en territori de la UE. A Espanya, en concret, la xifra de moment és d’uns 105 milions (algunes vacunes precisen dues dosis per persona).

7. Podem tornar a la nostra vida anterior després de vacunar-nos? No, almenys fins que s’aconseguisca la immunitat col·lectiva (o de ramat). Mentrestant serà necessari usar màscares, continuar llavant-se les mans, guardar la distància de seguretat, ventilar, etc.

OCU anima a consultar fonts oficials com la Comissió Europea, l’Organització Mundial de la Salut i, òbviament, el Ministeri de Sanitat. I en aquest sentit, demana a les autoritats sanitàries que assumisquen el lideratge que els correspon i promoguen de forma decidida una política d’informació i transparència que buide dubtes i incerteses.

Finalment, considera que les informacions no contrastades sobre l’eficàcia i els efectes adversos de les vacunes poden descoratjar el seu ús sense motiu. Per això demana als ciutadans que eviten compartir informació no verificada que provinga de fonts dubtoses.

Articles relacionats

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

últims articles