9 C
Gandia
Dimecres, 8 febrer, 2023

El futur del nacionalisme al País Valencià

andreu banyuls

ANDREU BANYULS               

Coordinador d’Acció Política de Bloc i País (corren del BNV)

En el desenvolupament del nacionalisme polític al País Valencià des de la transició s’ha passat per etapes ben diferenciades. En un primer moment la creació del PSPV va suposar l’aparició d’una gran il·lusió, tot i que en aquells moments la inseguretat dels resultats de les primeres eleccions, feien creïble la presència del nacionalisme valencià a les institucions autonòmiques. Si aquelles expectatives s’hagueren complit, o la constància en l’esforç i una visió de futur hagués presidit les següents actuacions molt possiblement el nostre esdevenir polític hagués estat ben diferent i molt més positiu. Deixant de banda els detalls, veiem com ha quedat la situació:

1-   Quan es va crear UPV es va produir la unificació del nacionalisme polític existent.

2-   Quan es va crear el BLOC es va produir de nou la unificació del nacionalisme.

3-   Quan es va crear Compromís fou un pacte electoral (i així ha quedat de moment) entre una força nacionalista valenciana, un partit ecologista i els escindits d’Esquerra Unida, (Iniciativa) que sempre i sistemàticament s’han desmarcat de qualsevol vel·leïtat nacionalista.

UPV i el BLOC foren creats amb una voluntat d’estabilitat i continuïtat, i tots els seus components mantenien una visió de futur pel País Valencià, més o menys similar. Tanmateix, la creació de Compromís i el seu funcionament actual fan evident, com a mínim, que la visió consensuada del futur del País Valencià que es reflectia en declaracions i actuacions en UPV i al BLOC dels primers anys ha desaparegut. Possiblement no es comprendria l’aparició del BiP sense recordar com quan davant d’unes eleccions generals en el BLOC es va dur a referèndum de la militància la possibilitat de pactar amb Podemos, i com guanyant que no es pactés,  després de maniobres  impròpies d’un partit que teòricament defensa el funcionament de baix cap a d’alt, el pacte es va produir.

Ens trobem doncs, de nou davant d’un escenari semblant en part al que és va produir quan el PSPV es va integrar al PSOE. Quan són els partidaris d’utilitzar les actuacions tàctiques necessàries en cada moment per aconseguir el poder i/o mantenir-se en ell, els que decideixen el nostre futur quasi de manera completament independent d’una estratègia a més llarg termini, que  basada en el treball  i la constància  fera possible arribar aconseguir el País que volem.

Des de Bloc i País proposem que comence un treball sistemàtic i constant  per avançar en la definició del País Valencià que volem i sobre quina és la millor estratègia per aproximar-nos si més no, al País que volem aconseguir. Avui al País Valencià hi funcionen moltes organitzacions valencianistes, que de segur estan interessades en treballar per un projecte com aquest o al menys molt semblant, la nostra aproximació a elles per buscar punts de coincidència i consens en moltes de les idees al respecte seria un dels primers passos a mamprendre.

Articles relacionats