14.8 C
Gandia
Dilluns, 4 desembre, 2023

Xeraco, Vilallonga i Bellreguard lideren el recull de roba per a “Humana Fundación”

– Una segona vida per a la roba: Humana recupera 45 tones de tèxtil a la Safor amb una finalitat social i ambiental
– Recuperats 93.000 articles de roba durant el primer semestre per a promoure’n la reutilització i el reciclatge

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recuperat 45 tones de tèxtil usat a la comarca de la Safor al primer semestre del 2019 amb una finalitat social i ambiental. Aquest registre equival a 93.000 articles de roba que seran reutilitzats o reciclats i en veuran allargat el cicle de vida útil.

Les donacions procedeixen dels contenidors verds situats en llocs de fàcil accés on s’ha diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no s’utilitzen, però estan en bon estat i poden tindre una segona vida. El servei és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i tractament de residus urbans.

Humana classificacioLa reutilització i el reciclatge de tèxtil té un benefici ambiental: contribueix a l’estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Les 4,3 tones recollides de gener a juny representen un estalvi de 143 tones de CO₂ a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.

“Des d’Humana aplaudim la tasca dels municipis que promouen la recollida selectiva del tèxtil, tot i que tenim per davant un llarg camí per recórrer plegats”, assegura Salvador Palacios, responsable de la Fundació a la Comunitat Valenciana, que afegeix que l’entitat sense ànim de lucre “genera recursos, ocupació, incideix en l’àmbit local i promou el desenvolupament en l’entorn més proper. Els nostres programes tant al territori més proper com a l’Hemisferi Sud involucren a desenes de milers de persones, les condicions de vida de les quals milloren gràcies als recursos obtinguts amb la valorització del residu tèxtil, que permeten finançar aquests projectes”.

Els municipis on s’hi ha recollit més roba són:
Xeraco 5,7 tones
Vilallonga 5,1 tones
Bellreguard 4,3 tones

Només es recupera el 10% de la roba usada
Cada ciutadà rebutja entre 30 i 40 kg de tèxtil anualment a Espanya, la qual cosa representa un milió de tones anuals. Malgrat que la gran part d’aquestes peces rebutjades són susceptibles de tindre una segona vida i que el tèxtil és la fracció amb un 90% de valorització o reaprofitament, només se’n recupera selectivament el 10% per un gestor autoritzat. La resta (900.000 tones) acaba en abocadors.

“Davant nostre hi ha una oportunitat i un enorme repte per a donar l’impuls definitiu a la gestió apropiada d’aquest recurs, fidels a la jerarquia de residus i a un model econòmic circular, en què prevalguen la prevenció i la reintroducció del tèxtil a la cadena productiva, perllongant-ne el cicle de vida. Tot això en un marc definit per un sistema de contractació pública verda i sostenible com a motor de creixement”, afirma Salvador Palacios.

El motiu per a l’optimisme és la importància creixent de l’economia circular, que defineix els residus com a recursos, i el fet que el 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil (és una competència municipal) serà obligatòria per exigència de la UE a tots els països membres.

La destinació de la roba usada.

La roba dipositada en els contenidors d’Humana té dues destinacions: el 85% es tracta en les tres plantes de preparació per a la reutilització de la Fundació (a Barcelona, Madrid i Granada) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

El 52% es destina a la reutilització: el 13% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana a Espanya i el 39% s’exporta, principalment a l’Àfrica, on és venut a preus baixos per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.

El 37% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge perquè elaboren altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d’automoció).

El 2% són residus impropis (plàstics, cartons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.

El 9% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valorar energèticament i s’envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.

El benefici social: ocupació verda i cooperació.

Dos grans beneficis socials es deriven de la gestió sostenible del residu tèxtil: el primer és la generació d’ocupació verda i la contribució a l’economia social, ja que fomenta la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat. Humana genera una ocupació indefinida per cada 36.000 kg de tèxtil recollit.

El segon és l’aportació de recursos a iniciatives socials. Després de més de tres dècades d’activitat, 2,4 milions de persones s’han vist involucrats als programes de desenvolupament que Humana duu a terme als països del Sud de la mà de les seues contraparts o socis locals. Humana ha destinat més de 30 milions d’euros per a la formació de professors de primària, impulsar l’agricultura sostenible o lluitar contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo.

Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient a través de la reutilització del tèxtil i desenvolupa programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com de suport local al territori més proper. Du a terme campanyes de sensibilització entorn de la importància de la reutilització i el reciclatge de tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud. Té més de 550 empleats i forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 31 països.

Articles relacionats