14.2 C
Gandia
Dissabte, 2 desembre, 2023

VUIT DETINGUTS PER FALSIFICAR DOCUMENTS DATA D’AGRICULTORS DE LA SAFOR I LA MARINA

L’Equip ROCA de Calp, dins del marc del Pla Contra el Robatori en Explotacions Agrícoles i Ramaderes i coincidint amb la campanya de recol·lecció del cítric, realitza inspeccions contínues en magatzems de recepció d’aquest fruit, per a així evitar el frau i la introducció al mercat de productes robats o desviats de procedència desconeguda que, segons informa ASAJA, és una de les pràctiques que més perjudica al sector en la província.

Al llarg d’aquest estudi s’han obtingut un total de 84 documents DATA de trazabilidad agrària que s’han pogut demostrar falsos. Una vegada obtinguts aquests documents, s’han realitzat entrevistes i presa de declaracions de les persones que apareixien com a propietaris de terrenys agrícoles.

Durant les recerques dutes a terme, s’ha pogut constatar que les persones ara detingudes i investigades procedien a emplenar ells mateixos els documents DATA amb dades personals de propietaris d’explotacions agrícoles i amb dades de terrenys situats en les comarques de la Marina Alta i La Safor.

Amb la falsedat d’aquests documents, han pogut introduir en el mercat la quantitat de 191 tones de taronja, justificant-la com si es tractara de mercaderia de procedència legal. Encara que els agents pressuposen que una part procedeix de furts, una altra gran part de la fruita podria pertànyer al d’estrie.

El DATA és un document que està conformat per una sèrie de camps a emplenar pel propietari del terreny i que inclou identificació d’aquest, localització del terreny, identificació dels transportistes/recol·lectors, quantitat de producció benvolguda, destinació de la fruita i signatura dels interessats.

En ocasions, la quantitat de taronja furtada no ocasiona massa perjudici econòmic, per la qual cosa no són denunciats els perjudicats, no obstant açò aquest fet dificulta encara més si cap la labor de la Guàrdia Civil, per la qual cosa es posa l’accent als agricultors, la necessitat de denunciar qualsevol fet per molt xicotet que es considere.

Articles relacionats