20.2 C
Gandia
Diumenge, 4 juny, 2023

Visita a les joies d’Alfauir, Ròtova, Vilallonga i Potries amb les Rutes Entre Comarques

Es tracta d’un programa de visites turístiques guiades per les comarques de la Vall d’Albaida, la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Canal de Navarrés, l’Alcoià-Comptat i la Safor-Valldigna.

Aquest any el programa “Entre comarques” s’ha plantejat d’una manera diferent de les anteriors edicions dutes a terme en època prepandèmica. El turisme i com ens apropem als productes turístics ha canviat substancialment, i és per això que ara s’ha produït un canvi de paradigma. 

Abans el projecte “Entre comarques” estava centrat en les visites culturals als municipis, però s’ha decidit fer un gir cap als nous corrents de turisme experiencial i actiu. En aquests moments les persones que visiten una zona o regió busquen una experiència, una vivència als llocs visitats amb els cinc sentits, a través de la gastronomia, la cultura, les artesanies o les activitats a l’aire lliure. Per aquest motiu les rutes “Entre comarques” d’aquesta edició estan enfocades a temàtiques i experiències que, moltes vegades, engloben diversos municipis.

Després de la crisi que ha patit el sector turístic, les diferents entitats públiques implicades en aquest programa han decidit posar el seu granet d’arena a la recuperació de totes aquestes empreses turístiques de les nostres comarques. Les empreses turístiques de la zona han sigut les encarregades de fer un estudi dels productes turístics més atractius per poder potenciar-los.

Cada visita està organitzada per una empresa turística diferent, i d’aquesta manera se’ls dona l’oportunitat de donar visibilitat al seu treball i professionalitat. Moltes d’aquestes empreses són emprenedors i emprenedores enamorades de la seua terra i que fan valdre tot allò que ofereixen d’una manera molt propera.

Aquest dissabte, 21 de maig, comença al matí a ALFAUIR: Els pirates i el futur Duc Reial, Monestir de Sant Joan de Cotalba. I a la vesprada, RÒTOVA: Els fruits de la terra.

I diumenge, 22 de maig, comença al matí a VILALONGA: Un passeig amb encant. Via verda del Serpis. I a la vesprada, POTRIES: Museu de Cassoleria Àngel Domínguez i Ruta de l’aigua.

Reserves de les rutes: Safor Bellaterra Serveis SL 652 453 481

ALFAUIR: VISITA AL MONESTIR DE SANT JERONI DE COTALBA

El monestir de Sant Jeroni de Cotalba va ser fundat l’any 1388 sobre l’antic poblat morisc de Cotalba. Es troba situat al terme municipal d’Alfauir, en l’anomenada Vall del Vernissa, a la comarca de la Safor. Va pertànyer a l’orde dels jerònims fins a l’any 1835, quan va arribar la desamortització. El benefactor de l’obra va ser el duc Alfons “El Vell” (duc de la Corona d’Aragó). La construcció arquitectònica s’emmarca dins de l’estil gòtic mudèjar renaixentista, entre els segles XIV i XVII, i la majoria dels espais es van revestir en el segle XVIII a l’estil Barroc. Fou declarat Bé d’Interés Cultural l’any 1994.

Data: Dissabte, 21 de maig
Eixida: Des de l’aparcament del Monestir de Sant Jeroni de Cotalba.
Hora: 10:00 h

RÒTOVA: UN PASSEIG DE MÉS DE 2.000 ANYS PER RÒTOVA

La ruta començarà des de la vil·la romana de la Sort i anirà endinsant-se per Ròtova pel Camí Reial; ens trobarem amb el llogaret musulmà i les construccions nobles, com el palau dels comtes de Ròtova; passejarem fins al barri de la Salut (de principi del s. XX) i acabarem en el riurau del Roig, actual Centre d’Interpretació de la Pansa, com a exponent de l’economia local dels darrers dos segles.

Data: Dissabte, 21 de maig
Eixida: Des de Tourist Info Ròtova. Pl. Major, 9.
Hora: 16:00 h

VILALONGA: RUTA VIA VERDA – RACÓ DEL DUC PRV207

Aquest itinerari és recomanable per a fer en família i amb xiquets. Un recorregut preciós per la Via Verda del Serpis, en el tram Vilallonga-Orxa. És la ruta de l’antic Tren dels Anglesos que es va inaugurar el 1892, el traçat ferroviari entre les poblacions d’Alcoi i Gandia va estar en funcionament fins a 1969.

Data: Diumenge, 22 de maig
Eixida: Des de l’antiga pedrera de Vilallonga.
Hora: 09:30 h

POTRIES: MUSEU DE CASSOLERIA ÀNGEL DOMINGUEZ I RUTA DE L’AIGUA

D’una banda, a través de la Ruta de l’Aigua descobrireu el ric Patrimoni Hidràulic: partidors, séquies i llavadors, que us endinsaran en la història de la comarca.

D’altra banda, Àngel Domínguez va ser l’últim terrisser actiu. La casa on va viure i va treballar us obrirà les portes per conéixer formes de vida i de treball tradicionals, que formen part de la nostra cultura.

Data: Diumenge, 22 de maig
Eixida: Des de l’Ajuntament de Potries.
Hora: 16:00 h

Reserves de les rutes: Safor Bellaterra Serveis SL 652 453 481

Articles relacionats