UNA MISSA A NOTRE DAME ÉS LA RESPOSTA CORRECTA?

AMPARO ARIÑO

(Este article ha estat publicat a lamarea.com en castellà, i traduït per Diari Serpis)

La matança del passat divendres 13 de novembre a París no és conseqüència d’una guerra entre religions, és una manifestació de la guerra que mantenen els fanatismes religiosos contra la raó i la llibertat. Raó i llibertat que simbolitza precisament França en l’imaginari col·lectiu d’Occident i d’Orient Pròxim.

 

Són la raó i la llibertat les que estan en perill, repetisc. És contra la raó i contra la llibertat contra el que atempten els fanàtics d’ISIS, de Boko Haram, els que violen i maten estudiants, els que prohibeixen la llibertat de pensament i el pensament crític precisament perquè aquests són incompatibles amb el fanatisme en el qual ells estan instal·lats.

En definitiva, ser autèntics, com diu Sartre. Michel Onfray , precisament un altre autor francés, escriu en el seu Tractat d’ateologia: “En totes bandes he pogut comprovar com fantasien els homes per a no enfrontar-se amb allò real… (però) el fet de desviar la pulsió de mort que els martiritza cap a la totalitat del món no salva al turmentat ni modifica la seua misèria, sinó que contamina l’univers… L’obscurantisme, eixe humus de les religions es combat amb la tradició racionalista occidental”. Per açò tots els fanàtics li han declarat des de sempre la guerra a la raó per quants mitjans han tingut al seu abast.

Et Pot Interessar