UNA MISSA A NOTRE DAME ÉS LA RESPOSTA CORRECTA?

AMPARO ARIÑO           

(Este article ha estat publicat a lamarea.com en castellà, i traduït per Diari Serpis)

La matança del passat divendres 13 de novembre a París no és conseqüència d’una guerra entre religions, és una manifestació de la guerra que mantenen els fanatismes religiosos contra la raó i la llibertat. Raó i llibertat que simbolitza precisament França en l’imaginari col·lectiu d’Occident i d’Orient Pròxim.

 No a la catedral de París, sinó a la Universitat de la Sorbonne, a la Bibliothèque National, a l‘Ècole Normale Superieur, als museus, als centres capdavanters de recerca científica, a les llibreries del Boulevard Saint Michel, a les llibreries de París… I a honrar la memòria de Diderot, de d‘Alembert, de Voltaire, dels Enciclopedistes, dels Il·lustrats. Perquè és la Raó el que està en perill, i amb ella, la Llibertat. Mentre que el que representa una missa en la catedral no és sinó una altra forma de creença, de fe, una altra forma, per tant, de no-racionalitat. De fet, els ciutadans de París estan acudint, en els dies següents a la massacre, a la Place de la République, símbol dels valors republicans revolucionaris nascuts de la Il·lustració.

És la raó mateixa, i el pensament crític que la raó possibilita, l’instrument que ens permet no haver de refugiar-nos en mites i fantasies infantils, consoladores, tranquil·litzadores, amb les quals pretenem amagar-nos la finitud de les nostres vides. És la raó, sense lligams ni submissions, el que  ens permet ser autèntics, i assumir la nostra llibertat i la responsabilitat que comporta sobre les nostres vides i les nostres decisions, sense tractar d’enganyar-nos amb fantasies alienadores. És el que ens fa no necessitar ni voler un lider al que seguir, un guia, un altre en el qual alienar-nos perquè ens justifique. I ser així independents, i responsables dels nostres propis actes i de les nostres vides i assumir sense temor la nostra llibertat.

El bescantat deute públic. Sí o no?