18.9 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

Torna una nova edició de “Encuentro PaRedes” a Beniopa

 

– La trobada d’art urbà portarà l’art als carrers de Beniopa amb 24 muralistes, música, poesia, circ, fotografia, màgia i tallers participatius, del 21 al 23 d’abril.

Encuentro PaRedes torna amb la seua trobada d’art urbà, després de tres anys en pausa, amb una proposta artística “a peu de carrer”, els dies 21, 22 i 23 d’abril a Beniopa. Després de 5 edicions -quatre al Grau i una al Raval de Gandia-, per les quals han passat més de 80 artistes i milers de persones, el festival celebrarà la seua 6a edició sota el lema “Mientras vivas… Sueña!”

Art urbà, música, teatre, fotografia, dansa, circ, tallers participatius i màgia seran els ingredients d’enguany, amb la participació de 24 artistes que pintaran 12 murals a duo, molts sense conéixer-se prèviament, com a forma de visibilitzar les intencions del PaRedes: “unir a la gent a través de l’art”.

“Havíem donat la nostra paraula a Beniopa, per a celebrar el PaRedes en 2020, i no vam poder fer-ho per la pandèmia”, explica La Cris, alma mater i impulsora del “Encuentro PaRedes” des de 2016. “El PaRedes va nàixer d’un desacord que gairebé em porta al calabós i volíem ara proposar la participació a Beniopa, per la seua autenticitat identitària des dels marges, reivindicant l’espai públic com a resultat de l’encontre i la convivència”, afegeix.

Participaran muralistes de tres continents -Amèrica, Europa i Àfrica-, i més de la meitat seran dones, aconseguint enguany la paritat en l’autoria dels murals. Segons avança l’A.R.T.I.L.L.E.R.Í.A, equip humà que organitza la trobada, aquesta edició tindrà dos epicentres: La Quadra de Beniopa -Escola de Música- i la plaça de Taburio, on se succeiran les intervencions artístiques durant tot el cap de setmana.

Les temàtiques dels murals giraran entorn de les memòries de Beniopa, la convivència entre les comunitats paies i gitanes, la relació amb la naturalesa o la influència del llinatge morisc, entre altres. El festival també comptarà amb un mural i una exposició fotogràfica, realitzats de manera participativa amb els centres de menors de Beniopa i Ròtova, i una intervenció de l’espai públic, amb un grup de dones teixidores, visibilitzant una labor tradicionalment relegada a l’espai íntim.

“La idea és visibilitzar la Beniopa oculta, donar-li forma i color”, declara Cento Carbó, coorganitzador del PaRedes. “La Plaça de la Pressó o la potabilitzadora d’aigües seran també espais emblemàtics d’aquesta edició carregada d’històries que volen ser comptades”, explica.

Nodrir l’associacionisme i les xarxes en Beniopa és un altre dels objectius del festival, i és per això que participen activament al costat de la A.R.T.I.L.L.E.R.Í.A, l’Associació Veïnal de Beniopa, Ca SaforauiSpiracle Espai d’Acrobàcies Aèries, Plàstic Preciós, el Centre d’Acolliment de Menors de Beniopa i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Gandia. “Proposem un punt de trobada entre el talent col·lectiu i el territori”, assenyala el manifest del PaRedes, que enguany es planteja el repte que artistes locals i internacionals es barregen amb els veïns i veïnes de Beniopa, les associacions i institucions, els centres educatius i les persones que assisteixen, de qualsevol procedència i edat.

Totes les activitats seran d’entrada lliure i des de l’organització conviden a participar, assistir i donar suport a la iniciativa en el següent web o assistint a qualsevol de les activitats durant la celebració del PaRedes.

Articles relacionats