6 C
Gandia
Dissabte, 28 gener, 2023

Torna el cicle de conferències ‘Dones Sàvies’ a la Biblioteca Central de Gandia

– La Biblioteca Central de Gandia reprén el cicle de conferències ‘Dones Sàvies’ amb una quarta edició presencial

– Les xarrades començaran el 8 d’octubre i finalitzaran en maig del 2022 amb una conferència mensual que tindrà lloc a la sala d’actes a les 19.30 hores (també online) per a donar visibilitat a dones de referència actuals i de segles passats que han marcat el camí de la lluita per la llibertat en diversos camps del coneixement.

– Liduvina Gil, regidora de l’IMAB: “L’objectiu d’aquest cicle és crear referents de dones sàvies, lluitadores i que mereixen ser reconegudes”.

– Emili Morant, director del CEIC Alfons el Vell: “L’esperit d’aquestes xarrades és escoltar a dones d’ara per parlar-nos d’altres dones rellevants d’altres èpoques”.

– Rosa Mascarell, comissària del projecte: “Gandia va ser la pionera en aquest tipus de programa”.

La regidora de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia, Liduvina Gil, acompanyada del director del CEIC Alfons el Vell, Emili Morant, i la comissaria del cicle de conferències ‘Dones Sàvies’, Rosa Mascarell, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per a presentar la IV edició d’aquest projecte consolidat a la nostra ciutat que pretén donar visibilitat a la contribució de les dones en camps com la història, la ciència, el turisme, la literatura, la política o el feminisme, entre altres.

Aquesta nova edició, organitzada pel CEIC Alfons el Vell i l’IMAB Biblioteca Central, en col·laboració amb el CEFIRE, el Campus de Gandia de la UPV i la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Gandia, s’encetarà de manera presencial el pròxim 7 d’octubre a la sala d’actes de la Biblioteca Central i s’allargarà fins al mes de maig del 2022 amb una conferència cada mes (huit dones de referència) a les 19.30 hores.

Davant el retorn d’aquest cicle en un context de post pandèmia cada vegada més proper, Gil ha destacat el nivell de les ponents i la transcendència de les personalitats que presentaran a les conferències, i ha mostrat la seua satisfacció pel desenvolupament presencial de la programació, “un clar senyal que les nostres biblioteques tornen a la normalitat i són espais segurs”.

“L’objectiu d’aquest cicle és donar referents de dones sàvies, lluitadores i que mereixen ser reconegudes. Crear referents especialment perquè la gent jove es vega reflectida en dones de la talla que proposem”, ha recordat la responsable de l’IMAB, qui ha remarcat que “totes aquestes dones que conformen aquest cicle ens han deixat el seu projecte vital” en un camí continu d’autosuficiència i lluita per la llibertat, el respecte i la dignitat, que des de fa segles ha consistit a aconseguir un món més habitable i inclusiu per a tothom.

Pet tot això, Gil ha animat la ciutadania a participar en aquestes conferències de dones pioneres i s’ha mostrat orgullosa de formar part d’una ciutat amable, igualitària i integradora que impulsa polítiques i accions per la igualtat, i on les dones han conquerit espais culturals, socials o polítics.

Per la seua banda, Morant ha posat en valor la visió de Mascarell i la implicació de la resta d’organismes que col·laboren per fer possible aquest cicle de ‘Dones Sàvies’, l’esperit del qual és “escoltar a dones d’ara per parlar-nos d’altres dones rellevants d’altres èpoques per a tindre referències”.

Finalment, la comissària d’aquesta iniciativa ha reconegut que encara que actualment hi ha moltes iniciatives d’aquest tipus arreu de tot el territori estatal, “Gandia va ser la pionera en aquest programa”. Així mateix, ha agraït a tots els agents implicats i a l’equip tècnic per donar continuïtat al projecte en temps de pandèmia i ha reivindicat que “moltes dones d’ara encara ho tenen difícil per trencar els sostres de cristall i accedir a un lloc de responsabilitat” en un entorn on queda molta feina per fer.

Pel que fa a la programació, ja no cal inscripció prèvia per a les persones interessades a assistir a aquestes xarrades, que també mantindran el format digital a través de YouTube perquè les persones que no puguen estar presents tinguen l’oportunitat d’interactuat amb les ponents des de casa.

Respecte de l’aforament, s’habilitaran tots els seients fins a comptar-lo (56 persones) i es mantindrà la ventilació de l’espai per garantir la seguretat del públic assistent.

Articles relacionats