16.2 C
Gandia
Dimarts, 21 maig, 2024

Tavernes reivindica el paper de la dona amb un mural artistic al Braç Treballador

 

– Tavernes de la Valldigna va commemorar ahir el Dia Internacional de la Dona amb un acte ple de reivindicació, unió i sororitat femenina en l’edifici del Braç Treballador.

Els actes commemoratius del 8 de març, organitzats per la Regidoria d’Igualtat i Dona, van comptar amb la presència de l’escriptora valenciana de literatura juvenil, Gemma Pasqual, una de les protagonistes del mural dedicat a grans escriptores en el Braç Treballador fet pel muralista internacional Toni Espinar.

El pati del Braç Treballador s’ha convertit en una obra d’art i un recurs didàctic i educatiu per a treballar la igualtat i l’empoderament femení gràcies a la iniciativa per a ampliar el mural dedicat a les germanes Mirabal, elaborat al voltant de la commemoració del 25 de novembre, Dia Mundial de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona.

L’artista Toni Espinar ha fet un gran treball per a homenatjar a dones referents en la història com Mavi Mestre, Clara Campoamor, Simone de Beauvoir, Empar Navarro i Giner, Mary Winston Jackson, Matilde Salvador, Anna Lluch i la vallera Joaquina Mifsud, primera dona en estudiar una carrera de Ciències.

La segona part del mural està dedicada a les grans escriptores valencianes Carme Miquel, Isabel-Clara Simó, Gemma Pasqual, Carmelina Sánchez-Cutillas i Beatriu Civera.

A més, la pintura del pati interior del Braç Treballador protagonitzada per dones de rellevància històrica, va ser explicada pel mateix artista i per l’agent d’Igualtat i professor, Agustí Zaragozá.

El dibuix guanyador de la sisena edició del concurs ‘Dibuixant per la Igualtat’ va ser el de la xiqueta Eva Bono, el qual serà la imatge del cartell anunciador dels actes del 8M de l’any 2023. L’alcalde de Tavernes, Sergi González, l’escriptora Gemma Pasqual i la regidora d’Igualtat i Dona, Noèlia Alberola, van entregar els diplomes i els diferents premis als vencedors.

Enguany, l’emotiu manifest reivindicatiu l’ha llegit la cronista oficial de Tavernes, Encarna Sansaloni, que va reivindicar el paper de la dona i va fer un al·legat per la pau i condemna a la guerra.

Per últim, es va inaugurar l’exposició ‘Dones i oficis de Tavernes’, que consta d’imatges antigues cedides pels veïns i veïnes i també la biografia de dones pioneres en diverses professions abans dels anys 50  com Joaquina MifsudCarmen Garcia, Maria Gregori i Anna Palomares.

Articles relacionats