SMART CITY: QUÈ ÉS I PER A QUÈ ENS POT SERVIR

DIANA MORANT       

Ponència pronunciada a la jornada sobre Turisme Intel·ligent al campus de Gandia de la UPV el 26-11-2005

Vivim en una societat amb tot un conjunt de drets i serveis que hui ens semblen impossibles de perdre però que, en realitat, no fa tants anys eren una utopia. De fet, molta gent va lluitar i, fins i tot, morir, per tal d’aconseguir eixos drets. Parle de la Sanitat i l’Educació públiques, universals i gratuïtes; també d’una Justícia per a totes i per a tots sense diferències classistes; parle dels drets i llibertats individuals dels nostres ciutadans. Han estat molts anys de lluita i, tot i que en algunes ocasions estan en perill i hem de gestionar políticament la seua supervivència, és cert que els esforços polítics ja no enfoquen, per sort, cap a estos drets ja adquirits.

Vos conte tot açò perquè, en la meua opinió, els esforços de les administracions actuals van encaminats cap a un fet que, tot i que a molts no els semble relacionat amb la tecnologia, realment està estretament lligat. L’obsessió dels governs de hui en dia no és altra que la gestió sostenible dels recursos de què disposem amb la finalitat d’aconseguir estalvis i magnificar la inversió.
I vos ho diu l’Alcaldessa d’un dels municipis més endeutats d’Espanya, amb un deute a proveïdors de 80 milions d’euros i un deute a entitats bancàries de 234 milions d’euros. Això suposa un deute d’un 450% respecte al pressupost d’un any qualsevol del nostre Ajuntament. Davant aquest panorama, no ens ha quedat més remei que entrar baix el control i supervisió de l’Estat, que revisarà els nostres pressupostos, i augmentar impostos per tal d’augmentar ingressos i poder fer front al pagament dels deutes.

Què és, per a nosaltres, l’Smart City i per a què ens pot servir? Per a nosaltres, aquest concepte abstracte fa referència a un nou paradigma de desenvolupament urbà amb el qual podem explorar noves fórmules de gestió urbana que ens ajuden a incentivar l’economia, promocionar la innovació i digitalitzar els serveis que oferim a la ciutadania.

Aquest coneixement dels nostres veïns és el que ens permetrà encertar i gestionar els nostres serveis de manera econòmica i sostenible. Per això, els governs de hui en dia caminem cap a aquest model de ciutat. No és baladí que a dia de hui, una de les principals línies d’ajudes als municipis que s’ha fomentat des del govern central siga precissament per a posar en marxa sistemes d’Smart City.

Per tant, hem de posar-nos les piles i afrontar que vivim en l’era de la tecnologia i d’Internet, i que si la ciutat no ofereix eixa xarxa pública als seus veïns, no hi ha ciutat intel·ligent possible. Aquesta és, des de el meu punt de vista, la fórmula dels reptes que afrontem com a administració pública en el futur més immediat:

L’altra qüestió que se’m va plantejar quan em van convidar a aquesta jornada va ser la del desafiament que suposa, des del punt de vista turístic, el fet que Gandia es convertisca en una ciutat intel·ligent. En el nostre cas, l’evidència és total: no es pot entendre Gandia com a ciutat intel·ligent si no es converteix, també, en una destinació turística intel·ligent. Perquè Gandia és, fonamentalment, turisme. Som una ciutat amb un gran nombre d’atractius que provoquen la visita de desenes de milers de turistes cada any. I, si volem créixer com a destí turístic, hem d’oferir les majors comoditats a qui ens visita.
Si Gandia es converteix en una ciutat intel·ligent, el ventall de possibilitats turístiques és immens: podem ampliar i millorar l’experiència del turista adaptant-nos als seus gustos i necessitats, oferint-li informació més personalitzada i rica en contingut. Perquè si la tecnologia ens permet conéixer millor la forma de vida dels nostres ciutadans, també ens permet conéixer millor la forma de vida dels nostres turistes.

Imagine una ciutat que ofereix als seus turistes una xarxa de comunicació ràpida, segura i amb continguts rellevants; que ofereix informació en temps real que ajuda al turista a planificar el seu viatge: oferta cultural, patrimonial, serveis públics, telèfons de contactes, plànols de la ciutat, restaurants, hotels… Imagine una ciutat que, amb el feedback que ofereixen les noves tecnologies, crea perfils de turistes i millora la seua oferta d’oci per tal de millorar els seus resultats. Imagine una ciutat que reconeix al turista i analitza els seus patrons de comportament, de manera que sap què busca, què necessita i què li agrada, i li ofereix la informació personalitzada, justa i necessària, per fer de la seua estada una experiència inoblidable.

El gran handicap que trobem hui en dia per a arribar a ser una ciutat intel·ligent és el problema econòmic, donat que es necessita una forta inversió en millores tecnològiques i, com sabreu, el cost econòmic de la tecnologia és molt elevat. Però cal pensar més enllà, ser valents i analitzar els beneficis que podem obtenir com a ciutat intel·ligent. Perquè com deia abans, la tecnologia ens pot ajudar a ser també més eficients en les nostres gestions i aconseguir estalvis considerables.

El bescantat deute públic. Sí o no?