12.9 C
Gandia
Diumenge, 4 desembre, 2022

S’incrementa a 125 dies la llista d’espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana

  • S’incrementa el retard estructural mitjà a causa de la difícil situació sanitària i la necessitat d’aturar l’activitat quirúrgica
  • Concha Andrés: “Totes les intervencions urgents i no de retard són a atendre en hospitals públics i privats”

La llista d’espera quirúrgica per a les persones que necessiten ser intervingudess en els hospitals de la Comunitat Valenciana és de 125 dies al desembre, segons dades publicades pel Ministeri de Sanitat Universal i Salut Pública, 5 dies més que els 120 dies registrats al novembre de l’any passat.

En aquest sentit, la difícil situació sanitària que s’està produint, a causa de la pandèmia provocada pel coronavirus, ha comportat la suspensió de gran part de les intervencions quirúrgiques, ja que cal tenir tot el personal sanitari per a l’atenció de pacients ingressats a la planta o a l’UCI. A més, es requereix la disponibilitat de tots els llits per fer front a la pandèmia.

El nombre de pacients actualment en llista d’espera a la Comunitat Valenciana és de 59.838.

Segons la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, “el fet que hi hagi hagut un augment del retard és inevitable, ja que la pandèmia ha obligat a la suspensió de l’activitat quirúrgica, que no és urgent i no és dilativa, en moments d’alta incidència de pacients amb COVID”.

De fet, la tendència a la baixa del retard estructural en els mesos anteriors s’ha vist afectada per aquest augment de la pressió assistencial i per les mesures necessàries per frenar la pandèmia.

No obstant això, la secretària autonòmica ha llançat un missatge de tranquil·litat, “ja que aquestes intervencions no retardades estan sent a ateses en hospitals públics, amb la col·laboració d’hospitals privats”.

A més, tal com ha destacat Concha Andrés, “durant aquests mesos de pandèmia en què s’ha produït un respir i la pressió assistencial no ha estat tan forta, el retard s’ha reduït gràcies a l’esforç realitzat pel personal sanitari i no sanitari dels hospitals de la xarxa sanitària pública, i també gràcies als hospitals i clíniques que col·laboren en el Pla de Xoc per intervenir persones amb prioritat clínica”.

Segons les dades publicades, per especialitats, el retard estructural es posiciona de la següent manera: cirurgia cardiovascular (65 dies), cirurgia general (102 dies), cirurgia maxil·lofacial (121 dies), cirurgia ortopèdica i traumatologia (161 dies), cirurgia pediàtrica (148 dies), cirurgia plàstica (197 dies), cirurgia toràcica (157 dies), cirurgia vascular (85 dies), dermatologia (88 dies), ginecologia- obstetrícia (118 dies), neurocirurgia (162 dies), oftalmologia (86 dies) , otorinolaringologia (135 dies) i urologia (125 dies).

Per patologies, adeno-amigdalitis (157 dies), artroscòpia (147 dies), cataracta (76 dies), colecistitis (80 dies), fitosi (127 dies), hallux valgus (114 dies), inguinal/crural hèrnia (82 dies), hipertròfia benigna de pròstata (107 dies), pròtesi de maluc (132 dies), pròtesi de genoll (143 dies), quist pilonidal (74 dies), túnel carpià (80 dies), varius (84 dies).

El Ministeri de Sanitat Universal i Salut Pública disposa del programa d’autoconcert i del programa Pla de Xoc i el reforç del personal per a l’activitat quirúrgica, que ja estan inclosos en els pressupostos, de manera que tan bon punt l’assistència sanitària torne a la normalitat a causa de la pandèmia, “aquests programes ajudaran a reduir el retard i garantir l’atenció immediata dels pacients en llista d’espera”. , ha assenyalat el secretari autonòmic.

Articles relacionats