16.2 C
Gandia
Dimarts, 21 maig, 2024

Sanitat inicia el programa de prevenció i atenció als problemes de salut per temperatures extremes 

– El programa es posa en marxa el dimecres 1 de juny i romandrà actiu fins al 30 de setembre

– Enguany s’elaboren previsions per als 542 municipis de la Comunitat Valenciana i s’ofereixen prediccions nocturnes amb avisos per a nits “equatorials” i “tòrrides”

– Els principals centres de predicció meteorològica consultats preveuen una alta o molt alta probabilitat de temperatures més altes de l’habitual en la Comunitat Valenciana en l’estiu de 2022

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inicia aquest dimecres, 1 de juny, el Programa de Prevenció i Atenció als Problemes de Salut per temperatures extremes, el principal objectiu de les quals és reduir l’impacte associat a l’excés de temperatura i les possibles onades de calor durant l’època estival en la Comunitat Valenciana.

El programa romandrà actiu fins al 30 de setembre, llevat que les condicions meteorològiques impliquen la seua modificació puntual.

Des de l’estiu de 2004, aquest programa recull les mesures per a vigilar i reduir els efectes en salut associats a les temperatures elevades segons el nivell de risc previst en tot el territori de la Comunitat Valenciana, amb les especificacions necessàries en cada departament de salut.

Existeix un sistema de vigilància meteorològic específicament desenvolupat per al territori de la Comunitat Valenciana. Actualment, les alertes per previsió de calor extrema són emeses per la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, amb actualització diària.

El programa permet a la Conselleria de Sanitat vigilar la situació meteorològica per a predir les situacions de risc per excés de temperatures, així com establir un sistema de coordinació i intercanvi d’informació entre les diverses institucions implicades.

Així mateix, a través dels centres de salut pública es difonen les alertes per risc de calor extrema a la xarxa institucional i territorial dels departaments de salut i es proporciona informació a la població sobre els nivells d’alerta declarats i les mesures de prevenció, especialment als grups de major risc (persones majors, xiquets i xiquetes o persones amb alguna malaltia *cró-*nica), així com a professionals sociosanitaris.

El programa també permet vigilar i avaluar l’impacte de la calor intensa en la salut de la població.

Nivells de risc i activació de les alertes

Diàriament s’elaboren mapes de risc amb les previsions de temperatura per a tots els municipis de la Comunitat Valenciana. Són 542 municipis i 542 prediccions realitzades per satèl·lits que indiquen a sanitat les onades de calor, amb els nivells de temperatura previstos. Aquests nivells es mostren en els mapes amb quatre colors i cada color està associat a un nivell d’intervenció: nivell normal (verd), moderat (groc), alt (taronja) i extrem (roig), i que porten vinculades una sèrie d’actuacions.

Per a intervindre ha de complir-se que, de les prediccions diàries que són per a tres dies consecutius, dos dies siguen del mateix nivell alt, Quan tenen nivell alt o taronja o nivell extrem o roig, es produeix la intervenció d’alerta.

A més de la novetat ja indicada de prediccions per municipis en comptes de per les anteriors zones termoclimàtiques (que a vegades servien per a diversos municipis diferents), enguany també s’ofereix una predicció específica per a les temperatures nocturnes, generant-se avís per a nits equatorials i tòrrides.

Es considera nit tropical aquella en què la temperatura mínima no baixa dels 20 °C, equatorial quan la mínima no baixa dels 25 °C i de nit tòrrida quan la temperatura mínima no siga menor de 28 °C. En aquesta zona mediterrània, la nit amb mínimes de 20é no dispara l’alarma sanitària.

Un estiu més càlid de l’habitual

Segons els tres grans centres de predicció meteorològica i climàtica consultats, és a dir, el Centre Europeu de Predicció a Termini Mitjà (ECMWF), el Centre de Predicció del Regne Unit MetOffice), i el Centre Nacional de Predicció Ambiental (NCEP), així com altres prediccions i projeccions consultades, en la Comunitat Valenciana, la probabilitat que es produïsquen temperatures superiors a les habituals en els mesos de juny, juliol i agost de 2022 és elevada (50%-70%) o molt elevada (+70%).

Pla Nacional

La Conselleria de Sanitat també participa, al costat del Ministeri de Sanitat, en el Pla Nacional d’Actuacions Preventives dels efectes de l’excés de temperatures sobre la salut 2022.

Articles relacionats