23.5 C
Gandia
Diumenge, 26 març, 2023

Salvador Gregori “Els números demostren que estem complint i tenint estabilitat pressupostària”.

 

. Els comptes públics mostren un balanç positiu i una estabilitat pressupostària adequada amb un Període Mitjà de Pagament (PMP) estable de 13 dies en 2020 i 13,27 al 2021 i un període de morositat de 28 dies des del principi d’any. Aquestes xifres s’extrauen de dades facilitades per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).

. Salvador Gregori, regidor d’Economia i Hisenda: Els números demostren que estem complint i tenint estabilitat pressupostària”.

. Aquest balanç permetrà crear superàvit en 2022 que es podrà destinar parcialment a finançar partides econòmiques que de vegades no es poden incloure al pressupost per la restricció del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

El regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per a donar compte de la viabilitat econòmica de l’Ajuntament de Gandia registrada per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) des del 2020 fins a l’actualitat i basada en els quatre indicadors matriu: situació de risc de sostenibilitat, el Període Mitja de Pagaments (PMP), la morositat i l’estabilitat pressupostària.

Respecte de la salut econòmica de l’Ajuntament, Gregori ha assenyalat que continua en risc alt, encara que aquest estat es desprèn d’una exposició anterior molta alta, cosa per la qual s’ha de continuar perseverant en l’esmena dels comptes municipals tal com s’ha demostrat aquesta setmana amb l’aprovació de l’amortització del deute públic que s’ha lluitat al Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

Amb les xifres per davant, el responsable d’Economia ha mostrat les del PMP del 2020, que, malgrat una situació de risc alt, se situa en 13 dies, una mostra positiva que situa el Consistori gandià “molt per davall del límit legal”. Sobre el que portem de 2021, aquest indicador també mostra xifres favorables, ja que la mitja se situa en el 15,92 respecte al primer trimestre, i en el 10,62 respecte al segon (13,27 de mitja), “un dels PMP més baix en la història financera d’aquesta ciutat” i d’aquest Ajuntament que permet estimular la dinàmica dels comptes de les empreses de la nostra ciutat de manera ininterrompuda per al seu correcte funcionament.

Pel que fa al període de morositat, Gregori també ha mostrat la seua satisfacció al respecte, ja que aquest indicador situa l’Ajuntament de Gandia en una mitja positiva de 28 dies de retard, que s’explica pel procés natural que segueix la gestió de les factures, que no es poden pagar de manera immediata perquè necessita un procés lògic de verificació i tramitació tècnica fins que arriba al responsable polític.

Sobre la dada de morositat, ha explicat que presenta una mitja positiva de 28 dies i que aquest indicador comença a comptar des del primer dia que l’Ajuntament de Gandia rep la factura, i no des de la firma del responsable polític com determina el PMP. Per tant, es tracta d’un valor net que mostra el període transcorregut entre el registre de la factura fins al seu corresponent pagament, i que motiva el PMP com indicador a tindre en compte per al Ministeri.

Sobre aquesta equació de valors, ha aclarit que si bé es podria extraure una hipòtesi d’irregularitat motivada per la retenció de les factures, es pot observar que no és possible perquè es reduirien les xifres del PMP i es dispararien les de morositat, cosa que no correspon a les xifres facilitades per l’AIReF.

Sobre l’últim indicador, el d’estabilitat pressupostària que fa referència a la diferència entre ingressos i despeses del Capítol 1 al 7, l’edil d’Economia ha argumentat que determina una execució adequada del pressupost que, excepte sorpreses, no presentarà problemes fins a cap d’any. En aquesta línia, ha especificat que les regles fiscals d’aquest indicador es van suspendre des de l’any 2020, un camí a seguir possiblement per al 2022 segons les previsions del Ministeri.

Amb aquestes dades favorables, Gregori ha destacat que “estem complint i tenint estabilitat pressupostària”, un diagnòstic econòmic que “s’està executant de manera correcta, que crearà un superàvit pressupostari per al pròxim any i que possibilitarà invertir part del romanent en les modificacions de les partides econòmiques que moltes vegades no poden contemplar-se en el pressupost per les restriccions que imposa el Ministeri”.

Amb aquests números, l’Ajuntament de Gandia continua en una bona senda econòmica malgrat la pandèmia que dóna ordre a les finances municipals i viabilitat a totes les empreses de la nostra ciutat”, ha recalcat.

Articles relacionats