16.9 C
Gandia
Divendres, 19 abril, 2024

Ròtova ha tornat a escaldar raïm per segon any 

El riurau de la Rogeta, seu del Centre d’Interpretació de la Cultura de la Pansa, va acollir ahir, diumenge 28 d’agost, l’escaldà de Ròtova.

Rotova Festa de lEscalda 1

Els veïns i les veïnes del municipi i dels voltants es van reunir per segon any consecutiu, després que es recuperara l’any passat (66 anys després), per a recrear el procés de l’escaldà del raïm. L’acte va comptar amb la presència de Jesús Pla, diputat a les Corts Valencianes, i l’alcalde del municipi, Jordi Puig.

L’esdeveniment va començar de matí al toc de la dolçaina i amb uns cants populars a càrrec de la Rondalla Agredolç. Tot seguit, membres del Col·lectiu Vall de Vernissa i l’Associació Riuraus al Vernissa, Frederic Artés i Casimir Romero, van realitzar una exposició pràctica del procés de l’escaldà amb tota mena de detalls, tant pel que fa a l’elaboració com pel que fa als materials i ferramentes que s’hi utilitzen.

L’exposició, a més de ser didàctica, va estar repleta de tocs d’humor que amenitzaren el moment, i va finalitzar convidant a les persones que hi van assistir a participar escaldant raïm.

Rotova Festa de lEscalda 2

La jornada va suposar la recuperació d’una tradició que Ròtova va abandonar als anys 50, un acte de record, de reunió i de retrobament amb una activitat agrícola ja desapareguda. El municipi recupera així, tant per a les persones grans com per a les noves generacions, una activitat declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial pel Consell de la Generalitat Valenciana.

Articles relacionats